ДОДИК: Конфедерација је најбоље решење за БиХ, а може постати и - унија држава

ТВРДИ ДА ЈЕ СДС БИЛА ПРВАК СВЕТА У СЕРВИЛНОСТИ ПРЕМА СТРАНЦИМА

И ДА ЈЕ ДРАГАН ЧАВИЋ „ФАВОРИТ СТРАНАЦА“

Милорад Додик

  • „Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док би БиХ спроводила само оно што се договори“, наглашава Милорад Додик
  • Коментаришући изјаву министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца да је у БиХ потребно мењати Устав, Додик је рекао да није пристојно да се политичар из друге земље бави Уставом БиХ
  • Одговарајући на питање да ли БиХ прети украјински сценарио, председник Српске је рекао да сматра да су недавни немири били последњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној у Алжиру, Либији, Сирији, Тунису и Украјини
  • Постоји „неки посебно мотивисан политички интерес“ да се у БиХ инсценира ситуација за политички ангажман странаца, како би се моделирала нова структура БиХ. „Тачно знамо имена људи који су у то уплетени и где су све стационирани ти страни стручњаци“, истакао је Додик, додајући да је циљ да се уз „неко наводно незадовољство створе предуслови за изборни процес који се очекује у БиХ крајем јесени“

         НАЈБОЉЕ решење за БиХ било би да се формира конфедерација, јер би свако био на своме, а опет би се сачувао неки оквир - оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док би БиХ спроводила само оно што се договори“, рекао је Додик.

         Он је за београдски дневни лист „Данас“ оценио да БиХ не може да преживи, јер је „она паћеничко место за све“.

         „Уколико тај простор у било ком геополитичком смислу може да опстане, онда може да опстане само као конфедерација. Или чак и као унија добровољно удружених држава на њеном простору, од којих је једна Република Српска“, истакао је Додик.

         Наглашавајући да је јасно да је БиХ нефункционална и „готово немогућа земља“, Додик је рекао да такво јасно уверење постоји и у међународној заједници која и поред све војне, финансијске и обавештајне присутности у БиХ, више није тако активна.

         Коментаришући изјаву министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца да је у БиХ потребно мењати Устав, Додик је рекао да није пристојно да се политичар из друге земље бави Уставом БиХ.

         „Ког устава, шта министар спољних послова Аустрије има с тим?! Није ни пристојно да се политичар из друге земље бави нашим уставом. То је онда директно мешање у унутрашње ствари, какве-такве, никакве БиХ“, нагласио је Додик.

         Одговарајући на питање да ли БиХ прети украјински сценарио, председник Српске је рекао да сматра да су недавни немири били последњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној у Алжиру, Либији, Сирији, Тунису и Украјини.

         „Циљ је био да се почетно социјално незадовољство брзо каналише у неке политичке захтеве. Све то се могло видети у Федерацији ових дана, где је у почетку на улицама свакако било социјално угрожених људи, али чије је незадовољство искористио такозвани невладин сектор, кога плаћају стране земље, да би у земљи направио хаос“, истакао је Додик.

         Он је напоменуо да Република Српска јесте суочена са изазовима економије, али да то није „куриозитет Српске“.

         „Имали смо губитке радних места, али нисмо у банкроту, нити смо у икаквим видљивим могућностима да се то деси. Чак сам уверен да Српска у овом тренутку спроводи неколико инвестиција каквих нема ни у Србији ни у Хрватској“, навео је Додик.

         Он је додао да Тужилаштво у БиХ, које води истрагу о насиљу и паљењима у недавним нередима у ФБиХ, има проблем зато што се многи странци уплићу и не дозвољавају да му ТВ куће достављају своје снимке и материјале.

         „Данас у Федерацији постоји паралелна власт неких пленума и званичне власти која уопште није власт. Ти пленуми се одржавају по неким хладним домовима културе уз подршку странаца. Могли смо да видимо чак и глумца Радета Шербеџију, који тамо нешто подржава“, рекао је Додик.

         Он је нагласио да постоји „неки посебно мотивисан политички интерес“ да се у БиХ инсценира ситуација за политички ангажман странаца, како би се моделирала нова структура БиХ.

         „Тачно знамо имена људи који су у то уплетени и где су све стационирани ти страни стручњаци“, истакао је Додик, додајући да је циљ да се уз „неко наводно незадовољство створе предуслови за изборни процес који се очекује у БиХ крајем јесени“.

         Он је оценио да је циљ промјена актуелне структуре власти и довођење, „бар што се тиче Републике Српске, мекше политичке структуре“.

         „Структуре које могу да се моделирају су такве као што је СДС, као што су Младен Иванић, Драган Чавић, који је потписао извјештај о Сребреници. Он је фаворит међународне заједнице у Републици Српској, јер ће увек потписати оно што се од њега очекује да уради. СДС је била првак света у сервилности према странцима“, рекао је Додик.

         Он је навео да странци не могу ништа Српској док има садашњу власт.

         „Јер, док је ова власт у Српској, странци не могу да раде шта хоће. Странци мисле да овде треба да се тренирају, као да ми имамо нека три живота да се тренирамо с њима и да живимо у неком трећем животу, ако га буде“, рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

         Он је додао да не бежи од ванредних избора, али да сматра како би они били „непотребна и компликована авантура“.

         „Они нису предвиђени ни уставом ни законом, јер треба мењати Устав БиХ, а већ четири године не успевамо да се договоримо ни око неке баналне ситнице. По анкетама које су доступне, а нас највише занимају оне које странци раде само за себе, подршка мени и мојој партији је неприкосновена, тако да немамо ниједан разлог да избегавамо било које изборе“, закључио је Додик.

         Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да победу лидера Српске напредне странке Александра Вучића нико и ништа неће угрозити, те да су односи Српске и Србије добри, интензивни и веома ефикасни.

         Додик је рекао да још није размишљао да ли ће некој од политичких партија у Србији дати подршку пред мартовске парламентарне изборе, додајући да је резултат изборног процеса у Србији потпуно известан јер се, према свим анкетама, очекује неприкосновена победа странке Александра Вучића.

         „Вучић и његова партија имају несумњиво велику подршку и мој сусрет са било ким не може да угрози његову недвосмислену и неупитну победу на тим изборима. Уосталом, веома сам задовољан сарадњом и контактима које имам с Вучићем и то ћемо наставити“, истакао је Додик за лист „Данас“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари