ДОДИК: Лагумџија мора поднети оставку због гласања о Сирији

ПРЕДСЕДНИК РС НАГОВЕСТИО ДА ЈЕ ПРЕДСТАВНИКУ БИХ

У УН БИЛО УПУЋЕНО „НЕКАКВО ЛАЖНО ПИСМО“

Додик и Лагумџијa

  • Нисмо спремни да пређемо преко овога и очигледно је да ће након овог БиХ ући у додатну кризу институција. Ту кризу је поново изазвао Лагумџија, јер није желео па поштује Устав БиХ. У том погледу кривица за сва будућа дешавања је на његовој страни, упозорио је Милорад Додик

        СРБИЈА о свом гласању у Генералној скупштини УН за саудијски пројекат резолуције о Сирији. А Република Српска од неовлашћеног гласања представника БиХ прави прворазредно политичко питање.

        Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџију да поднесе оставку или ће клубови посланика из РС покренути процедуру за његову смену.

        „Док се ова ситуација не разреши, суспендовани су сви договори шесторке“, најавио је Додик као лидер Савеза независних социјалдемократа.

        Додик је чак најавио да ће бити размотрено и подношење кривичне пријаве против Лагумџије због кршења Устава у случају деловања на своју руку приликом гласања БиХ у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији.

        Додик је још упозорио: уколико не дође до оставке - представници РС неће учествовати у раду заједничких институција

        Додао је да се о овом питању консултовао са чланом Председништва из Српске Небојшом Радмановићем и лидером Српске демократске странке Младеном Босићем.

        „Лагумџија је прекршио Устав, закон и политички договор који смо имали приликом конституисања Савета министара и ова ситуација налаже предузимање мера одговорности према Лагумџији, политичке и кривичне одговорности“, рекао је Додик.

        Додик је указао да је министар иностраних послова БиХ на основу, како је рекао, „некаквог лажног писма“ дао инструкције за понашање представника БиХ у Генералној скупштини УН.

        „Договорили смо се да у свим институцијама БиХ покренемо питање одговорности Лагумџије, а то подразумева и питање политичке одговорности. Уколико се он сам не повуче, покренућемо питање његовог разрешења“, најавио је Додик.

        Додик је рекао да је Лагумџија својим потезом гурнуо БиХ у додатни ковитлац проблема.

        „Нисмо спремни да пређемо преко овога и очигледно је да ће након овог БиХ ући у додатну кризу институција. Ту кризу је поново изазвао Лагумџија, јер није желео па поштује Устав БиХ. У том погледу кривица за сва будућа дешавања је на његовој страни“, поручио је Додик.

        Према његовим ријечима, и Бакир Изетбеговић крши закон, Устав и Пословник о раду, јер члан Председништва БиХ не може, ако нема става усвојеног консензусом, достављати инструкције било коме.

        „Видљиво је да њима управљају неки спољни фактори и да је то учињено на њихово тражење, у уверењу да ће их они заштити“, закључио је председник Републике Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари