ДОДИК: Лакша процедура за добијање држављанства Србије

ПРЕДСЕДНИК РС НА САСТАНКУ ПРЕДСТАВНИКА СРБА ИЗ РЕГИОНА У БЕОГРАДУ

  • Констатовано да има много суптилних настојања да се мајоризује српска национална заједница у неким земљама и да се уруше њени интереси

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик учествовао је на састанку представника Срба из региона у Београду, који је организовао председник Републике Србије Борис Тадић.

        Председник Републике рекао је да је на састанку представника Срба из региона затражено да се битно побољшају и либерализују процедуре за добијање држављанства Србије, те да се објави „бела књига“ о суптилном урушавању интереса Срба у неким земљама.

        Председник Републике оценио је да су досадашње праксе узроковале застој у добијању држављанства Србије за грађане Републике Српске и да ће унапређење процедуре то значајно побољшати. Председник Додик је подсетио на одлуку Владе Србије о укидању таксе на захтеве за држављанство Србије за све Србе у региону који то држављанство траже, додајући да је то важна одлука, имајући у виду социјално економско стање и чињеницу да су, према правилу, они који траже држављанство вишечлане породице, што изискује значајан новац.

        Председник Додик је рекао да је на састанку констатовано да има много суптилних настојања да се мајоризује српска национална заједница у неким земљама. Председник Додик је навео да је на састанку констатовано да је кандидатски статус Србије за чланство у Европској унији важна политичка чињеница, која битно побољшава укупан положај српске националне заједнице у било којој земљи у региону.

        (званични сајт председника Републике Српске)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари