ДОДИК: Може само изворни Дејтон, неће проћи прегласавање на мала врата

Председник РС  изјавио да прихвата Тихићев позив за `састанак шест политичких лидера`

  • Морају да се поштују уставне норме и изворни принципи Дејтона, а то је да се на бази паритета обезбеди структура Савета министара БиХ, рекао Милорад Додик у Бањалуци након посете бањалучкој бискупији
  • Конститутивни народи морају да буду изворна база својих представника у Сарајеву - упозорио Додик

          БАЊАЛУКА,  (ФоНет) - Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да ће се одазвати састанку шест политичких лидера, који је председник Странке демократске акције Сулејман Тихић заказао за 28. децембар.

          Коментаришући Тихићеву изјаву да постоји могућност да нека од отворених питања буду договорена, Додик је рекао да није упознат са тим помацима.

          "Одазваћу се сваком састанку који може да допринесе решењу. Овде морају да се поштују неке уставне норме и изворни принципи Дејтона, а то је да се на бази паритета обезбеди структура Савета министара БиХ“, рекао је Додик у Бањалуци након посете бањалучкој бискупији, преноси Онаса.

          Председник РС је додао да пропорционални приступ формирању Савета министара БиХ не може помоћи, јер је то само "жеља да се други прегласају" и "нова пракса која није у складу са Уставом и Дејтонским споразумом“.

          Додик је поновио да је договор и помак могућ једино уколико сваки од конститутивних народа буду представљали њихови аутентични представници.

          "Не знам шта је помак, али то су оквири у којима ћемо се кретати. Мислим да су фер и да омогућавају да нико није губитник и понижен и да се афирмише оно што је једина суштина БиХ, а то је да конститутивни народи морају да буду изворна база својих представника у Сарајеву“ рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари