Додик: Највећи криминал су у БиХ правили и праве - високи представници

СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ У ДОМУ НАРОДА ФБИХ ТВРДЕ ДА У ЊЕМУ ФАЛИ 17 СРБА - ОБРАТИЋЕ СЕ УСТАВНОМ СУДУ БИХ

Милорад Додик

  • У Фочи поставио питање: „Како је могуће да Уставни суд БиХ уопште функционише без закона. Не постоји закон о Уставном суду, него постоје интерна правила која не могу да буду уставни основ за понашање. Овде све може, па и то да постоји високи представник 20 година, а не би требало да постоји“
  • На захтев новинара да прокоментарише „најновије присне односе премијера Србије Александра Вучића и Бакира Изетбеговића“, Додик је рекао да не зна да су њихови односи присни, али да је неопходна комуникација са свима
  • Председник РС указао да су Срби 20 година славили 9. јануар као Дан Републике и да то никоме није сметало, па нагласио: „Бошњаци славе 1. март, Срби га не славе. То је некако постала навика, све док они нису почели да се овако формално обрачунавају. Како је могуће да Бошњацима смета 9. јануар као Дан Републике, а да неко не мисли да нама смета 1. март, када смо прегласани, као и то што се обележава као дан БиХ“

        СРПСКИ посланици у Дому народа Федерације БиХ (ФБиХ) упутиће апелацију Уставном суду БиХ због чињенице да Дом није конституисан у складу са Уставом ФБиХ, као и због тога што у њему није заступљено 17 Срба, што је представљало уставну обавезу, рекао је данас у Фочи председник Републике Српске Милорад Додик.

        Он је најавио да ће бити тражено да се пониште сви закони и одлуке које је раније донео Парламент ФБиХ:

        „Уставно није одрживо да један конститутивни народ нема своју попуну, а да се истовремено доносе закони. Треба да пониште сви закони и ми ћемо то тражити. Реч је о суду Бакира Изетбеговића, тако да ја не очекујем да ће уважити неки наш захтев, већ искључиво њихов“.

        Председник РС је нагласио да ће Српска прилагодити Закон о празницима и да је први корак прилагођавања - референдум:

        „Тако ћемо видети зашто се дигла оволика хистерија око референдума. Очигледно је да су неки покушали да дају овом питању другу димензију, али овдје је реч о ставу народа и ни о чему другом“.

        Коментаришући претње високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће због референдума бити уведене санкције Српској, Додик је рекао да је постојање високог представника у БиХ непотребно већ годинама.

        „Референдум је питање за локалне политичке снаге, локалне лидере, а не за странце. Оног тренутка кад су се странци умешали, то је постао проблем. Инструментализација Уставног суда БиХ је видљива у томе што се троје судија, чији је мандат требало да траје пет година, задржало 20 година. Ако је нешто требало да ради Инцко, онда је требало да регулише овај проблем“, исткао је Додик.

        Он је упитао: како је могуће да Уставни суд БиХ уопште функционише без закона.

        „Не постоји закон о Уставном суду, него постоје интерна правила која не могу да буду уставни основ за понашање. Овде све може, па и то да постоји високи представник 20 година, а не би требало да постоји“, рекао је Додик.

        На захтев новинара да прокоментарише „најновије присне односе премијера Србије Александра Вучића и Бакира Изетбеговића“, Додик је рекао да не зна да су њихови односи присни, али да је неопходна комуникација са свима.

        Председник Српске је оценио и да су Дејтонски мировни споразум масовно кршили разни високи представници, што је међународни криминал:

        „Највећи криминалци који су постојали на територији БиХ од 1996. године, јесу високи представници који су кршили међународно право, Дејтонски споразум и Устав. Наравно, они су имали политичко покриће и нису никада одговарали за такво нешто“.

        Он је поручио да не би требало очекивати да Изетбеговић затражи да Срби укину Дан Републике који сматрају светим, а да српски народ пристане на то:

        „То је као кад бих ја сада укинуо неки датум Бошњацима. Изетбеговић је затражио да то уради Уставни суд у којем седе бивши председник и потпредседник СДА, који су мотивисани и инструисани од међународне заједнице“.

        Додик је нагласио да су Срби 20 година славили 9. јануар као Дан Републике и да то никоме није сметало.

        „Бошњаци славе 1. март, Срби га не славе. То је некако постала навика, све док они нису почели да се овако формално обрачунавају. Како је могуће да Бошњацима смета 9. јануар као Дан Републике, а да неко не мисли да нама смета 1. март, када смо прегласани, као и то што се обележава као дан БиХ“, упитао је Додик.

        Председник Српске нагласио је да поделе у БиХ праве Бакир Изетбеговић и, у највећем обиму, међународна заједница.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари