ДОДИК: Наш национални интерес је јака Србија и јака Република Српска

ПРЕДСЕДНИК РС У БЕОГРАДСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ, НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 70. ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА КОЗАРИ

  • Геноцид над српским народом у Другом светском рату и сачувано сећање на тај ужас били су пресудни за одлуку да се бар у овом последњем, трагичном сукобу у региону, добро и на време припремимо и одбранимо од новог геноцида
  • Желимо да нескривено афирмишемо националне интересе наше две државе на исти начин као што их несметано афирмишу други народи, и Бошњаци, и Хрвати, и Словенци, и Црногорци, и Македонци, и Албанци на овим просторима

         „ИСТИНА је да су Срби у огромној већини били припадници народноослободилачких покрета и да је српски народ највише настрадао у антифашистичкој борби”, казао је  председник Републике Српске (РС) Милорад Додик Додик у београдском Народном позоришту, на свечаној академији поводом 70. годишњице Битке на Козари.

         При том је нагласио да су Јасеновац и Козара „најзначајнији симболи страдања од фашизма” које не смемо заборавити. И наставио: „Геноцид над српским народом у Другом светском рату и сачувано сећање на тај ужас били су пресудни за одлуку да се бар у овом последњем, трагичном сукобу у региону, добро и на време припремимо и одбранимо од новог геноцида”.

         Свечана академија је почела химном „Боже правде” и свечаном песмом РС „Моја Република”, у извођењу хора РТС-а и уметничог ансабла Министарства одбране Србије „Станислав Бинички”.

         Говорећи 15-ак минута, Додик је истакао да РС представља гарант опстанка српског народа западно од Дрине, а да је државотворна стабилност Србије од кључног значаја за РС.

         „Желимо – подвукао је Додик - да без оклевања кажемо да је наш национални интерес јака Србија и да је наш национални интерес јака Република Српска. Желимо да нескривено афирмишемо националне интересе наше две државе на исти начин као што их несметано афирмишу други народи, и Бошњаци, и Хрвати, и Словенци, и Црногорци, и Македонци, и Албанци на овим просторима”.

         Додик је истакао да се „70. година од Битке на Козари и геноцида над српским народом” обележава „у условима када многи без права и чињеница желе да присвоје права на борбу против фашизма”. То је, како је рекао, само део „покушаја фалсификовања прошлости”.

         Стога, упозорио је, „морамо све да учинимо да се у највећој могућој мери утврди истина о догађајима из Другог светског рата и спречи покушај њихове ревизије” и „креирање друге историје”, везане како за овај, тако и за Први светски рат.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари