ДОДИК: Неће бити трагедија ако се БиХ распадне

ПРЕДСЕДНИК РС ЗА БЕЧКИ DIE PRESSE РЕКАО ДА ЋЕ У АУСТРИЈИ

ПОДНЕТИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ИНЦКА ЧИМ МУ ИСТЕКНЕ МАНДАТ

  • Говорећи о представништву Републике Српске, које је у четвртак отворено у Бечу, Милорад Додик је истакао да Српска није задовољна како њене интересе заступају дипломатски представници БиХ у иностранству, јер је једно време дипломатска мрежа маргинализовала српски народ
  • Нагласио је да представништво РС није никаква амбасада, већ само привредно и културно представништво, додајући да намерава да отвара „онолико представништава у Европи колико има држава“, а на опаску да то много кошта, одговорио је да „достојанство нема цену“
  • Додик се није либио да изговори и ово што би Борис Тадић требало да понавља као мантру: Запад је Србима у последње две деценије нанео неправду. Они су нас безразложно сатанизовали и даље нас понижавају, како Србију, тако и Српску
  • Додик је поновио: да Република Српска не подржава независност Косова и да је Београд главни град за Србе у БиХ

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик - иако има мање власти и лошије међународне позиције од председника Србије - из дана у дан показује да има много више и људске и државничке куражи од Бориса Тадића.

         У интервјуу бечком дневном листу „Die Presse”саопштио је да планира да у Аустрији поднесе кривичну пријаву  против високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка чим му истекне мандат. А још се није либио да каже:

         „Валентин Инцко је већ одавно требало да се врати кући. Надам се да му је код куће лепше него у БиХ. Не верујем да је он лош човек, али је лош високи представник. Он је наметао законе“.

         Додик није одмах открио којем суду ће поднети тужбу против Инцка, Додик је објаснивши да се тиме већ „баве адвокати“.

         „Документујемо детаљно свако кршење инцка и осталих високих представника. Оно што су они радили у супротности је са Дејтоном. Они су смењивали демократски изабране представнике, а за то нису имали овлаштења“, подвукао је председник Српске.

         Он је оценио да су напори међународне заједнице да централизује БиХ доживели неуспех и да земљи прети опасност да се распадне ако се њени народи не договоре, „што не би требало да буде трагедија“.

Инцко и Додик у Бањалуци

         При том је указао да су високи представници „сами измислили посебна овлашћења на која се позивају“. Додик је у наставку рекао: „Решења морају бити пронађена унутар БиХ уз учешће свих народа и не треба наметати решења споља“.

         Он је истакао да је канцеларија ОХР-а требало већ одавно да буде затворена, јер БиХ није потребан високи представник.

         „Највећи допринос Педија Ешдауна био је да докаже да БиХ не може да функционише. Због тога је морао да примени силу и наметне законе, али за то није имао овлашћења. Он је био спекулант“, рекао је Додик.

         Говорећи о представништву Републике Српске, које је у четвртак отворено у Бечу, Додик је истакао да Српска није задовољна како њене интересе заступају дипломатски представници БиХ у иностранству, јер је једно време дипломатска мрежа маргинализовала српски народ.

         Нагласио је да представништво Републике Српске није никаква амбасада, већ само привредно и културно представништво, додајући да намерава да отвара „онолико представништава у Европи колико има држава“, а на опаску да то много кошта, одговорио је да „достојанство нема цену“.

         Мада му то, нема сумње, није била намера, Додик је и овим речима показао колика провалија дели њега и Вашингтону и Бриселу послушног Тадића: „Запад је Србима у последње две деценије нанео неправду. Они су нас безразложно сатанизовали и даље нас понижавају, како Србију, тако и Српску“..

         Чак је изговорио: да су западне силе признале Косово да би понизиле Србију и да није реч само о северу, већ о целој покрајини. Према његовим речима, међународна заједница применила је исте „приче“ о сукобљавању народа и немогућности заједничког живота како на Косову, тако и у БиХ, али народе у БиХ, за разлику од српске покрајине, тера да „ћуте и даље живе заједно“.

         Додик је поновио: да Република Српска не подржава независност Косова и да је Београд главни град за Србе у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари