ДОДИК: Нека Филип Рикер јавно изнесе за коју је касарну у Српској лично заинтересован

БИХ НАЗВАО ВРАГ-ЗЕМЉОМ И ОТКРИО ДА ЈЕ АМБАСАДОР САД У САРАЈЕВУ ОД ЊЕГА ТРАЖИО РУШЕЊЕ ЦРКВЕ У СРЕБРЕНИЦИ

  • Република Српска није спремна да у пројекат унитарне БиХ унесе ни минимум нечега свога, јер ми у тај пројекат изван Дејтонског споразума и онога што је у њему написано не веруемо. Нисам спреман да разграђујем Дејтонски споразум и зато сам за Рикера проблем – нагласио је Милорад Додик
  • Нагласивши да на Западу вероватно слови као противник уласка БиХ у НАТО, Додик признао да можда мора да припази кад негде иде да ли да лети авионом или не. При том је подвукао: „Да ми се нешто не догоди, морам и о томе да размишљам”

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поручио је Сарајеву у Бриселу да Српска није спремна да у унитарну БиХ унесе ни минимум нечега свога, јер не верује у тај пројекат изван Дејтонског споразума и онога што је у њему написано.

         Додик је рекао да је БиХ „враг земља” и да ту нема демократије, а да је Република Српска „једино што овде функционише”.

         Приметио је да на Западу вероватно слови као противник уласка БиХ у НАТО и да можда мора да припази кад негде иде да ли да лети авионом или не.

         „Да ми се нешто не догоди, морам и о томе да размишљам”, рекао је Додик за Политику.

         Према његовим речима, НАТО је бомбардовао Србе и Републику Српску, бацао је овде осиромашени уранијум, што је директно довело до повећања болести од карцинома и леукемије код становништва.

         „Имамо о томе егзактне податке, ми смо били место за експерименте НАТО-а. А још је НАТО је стао на страну једних, а против других у рату у БиХ. Но, наша политика није против НАТО, већ смо ми за референдум народа о том питању, баш као и у неким другим земљама које су о томе одлучивале”, појаснио је председник Српске.

         О мешању америчких дипломата у унутрашња питања БиХ, Додик је рекао да то није први пут, наводећи пример од пре неколико седмица када је амерички амбасадор у Сарајеву тражио од њега да се сруши православна црква у Сребреници.

         „Кад то одбијете онда нисте добар момак, онда он каже како их фрустрирају састанци са мном, јер не могу да имају оно што хоће. И мене увек фрустрирају састанци са њим, јер увек имају захтјеве који нису коректни у односу на Републику Српску, увек су губитак за Српску”, истакао је Додик.

         Генерално, подвукао је, све је то плод настојања да се спроведе концепт унитаризације БиХ и да иза тог концепта стоји заменик помоћника америчког државног секретара Филип Рикер.

         Када је реч о питању књижења војне имовине у БиХ, Додик је поновио да су имовина и војна имовина према Дејтонском мировном споразуму решене тако што то није дато у надлежност БиХ, већ ентитетима.

         Американци траже да се војна имовина пренесе у власништво БиХ и то су поставили и као услов за почињање МАП програма НАТО-а, напоменуо је Додик и истакао да се Американци у том случају позивају на одлуку Председништва БиХ, које о томе не може да одлучује, јер није надлежно.

         „Може дати препоруку, али не може да одлучује. Република Српска није спремна да у пројекат унитарне БиХ унесе ни минимум нечега свога, јер ми у тај пројекат изван Дејтонског споразума и онога што је у њему написано не веруемо. Нисам спреман да разграђујем Дејтонски споразум и зато сам за Рикера проблем”, закључио је Додик.

         Додик је позвао Рикера да јавно изнесе за коју је касарну у Републици Српској лично заинтересован.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари