ДОДИК: Ни Караџићу неће моћи да докажу удружени злочиначки подухват

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА ХАШКИ ТРИБУНАЛ ПРЕСУДАМА

МАТЕРИЈАЛИЗУЈЕ КРИВИЦУ ПРИПИСАНУ И НАМЕТНУТУ СРБИМА

  • Не смемо то прихватимо ни квалификацију геноцида у Сребреници, ни геноцида уопште, нити било кавкву причу о удруженом злочиначком подухвату и треба да наставимо да се боримо, упозорио је Милорад Додик

         ХАГ неће успети да Радовану Караџићу - као ни Биљани Плавшић и многим другим оптуженим Србима - докаже учешће у удруженом злочиначком подухвату - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик 

         Навео је да је очигледно да је сама та квалификација „резервисана искључиво за Србе и политички естаблишмент српског народа у Републици Српској и Србији, док други нису били процесуирани ни за злочине које су починили“.

         Он је у изјави новинарима на Палама рекао и да је очигледно да Хашки трибунал „сво време ради тако да путем пресуда материјализује Србима наметнуту кривицу”.

         Оценио је да обраћања председавајућег Председништва БиХ Небојше Радмановића и председника Србије Томислава Николића на расправи у Генералној скупштини УН о раду Хашког трибунала, „представљају најверодостојнији одраз онога шта је тај суд”.

         Истакао је да је „пример селективног приступа Хашког трибунала и случај хрватског генерала Анте Готовине, који је првостепеном пресудом Трибунала био осуђен на 24 године затвора за доказан организовани злочиначки подухват, а онда уз помоћ центара моћи ослобођен”.

         - Ми који овде живимо не смемо то да заборавимо и олако прихватимо, ни квалификацију геноцида у Сребреници, ни геноцида уопште, нити било кавкву причу о удруженом злочиначком подухвату и треба да наставимо да се боримо, рекао је Додик.

         Коментиришући питање одузимања ентитетског држављанства за грађане Брчко Дистрикта, Додик је навео: „Наравно да постоји решење доношењем нових прописа и прихватањем држављанства од Републике Српске” - рекао је Додик и навео да то нико не може да спречи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари