ДОДИК: Ништа од „дистрикта Сарајево”, у Уставу Српске мењамо само једну реч

ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА И „МЕЂУНАРОДНОЈ ЗЕЈДНИЦИ”

ДА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР РАСПАКИВАЊЕ ДЕЈТОНСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА

Милорад Додик

  • Председник РС упозорио: „Мислим да је опасност по Републику Српску перманентна, да неки чекају друга, према њима, мекша времена како би поново вратили на сцену причу о функционалној и централизованој БиХ“

        ЛИДЕР СНСД-а Милорад Додик изјавио је да није могуће распакивање Дејтонског мировног споразума, јер је споразум сигуран због снаге институција Републике Српске, а не сарадње на нивоу Сарајева. 

       „Дејтонски споразум може да се брани, односно мења само уз сагласност страна, а стране су искључиво Република Српска и Федерација БиХ, као два ентитета. Нико други. Зато смо и били снажни када смо се супротставили високим представницима који су наметали решења и они су морали да одустану јер нису имали формално-правни основ да то чине, а Српска више није била спремна да прихвата такво понашање“, рекао је Додик.

       Додик је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је Српска политички и институционално веома стабилна и да је јасно конципирала своје политичке одговоре на многа отворена питања у БиХ, те да је на многим од тих питања дошло до консензуса свих важних политичких партија, као што су питања „Сејдић-Финци“, НАТО, па чак и ЕУ интеграције.

       „Радује ме чињеница да се готово сви, без изузетка у Српској придржавају договореног става о томе да треба одговорити на изазове одлуке која је донесена у Стразбуру и не ићи даље изван тога“, рекао је Додик.

       Он је истакао да та одлука тражи само промену или елиминацију дискриминације у Уставу. „Наш заједнички одговор је управо тај да заменимо само једну реч у Уставу и да се наша уставна реформа на том питању завршава“, рекао је Додик.

       Он је додао и да парламент БиХ није место на коме се преносе надлежности. „Власт Републике Српске је та која преноси, брани или не дозвољава пренос надлежности - власт Српске, а не опозиција“, нагласио је Додик.

       Говорећи о захтевима из Федерације БиХ за формирање „дистрикта Сарајево“, Додик је оценио да политичари из Сарајева тим захтевима покушавају да сакрију етнички очишћено Сарајево, тиме што ће га приказати као неку целину.

       „Мислим да је опасност по Републику Српску перманентна, она је само одгођена са становишта уверења о јединству свих политичких фактора из Српске на политичким питањима важним за Српску у БиХ, чекајући нека друга, према њима мекша времена како би поново вратили на сцену причу о функционалној и централизованој БиХ“, рекао је Додик, додајући да би та „реорганизација“ представљала разградњу самог Дејтона.

       Он је истакао да политичари из Српске треба јасно да кажу да је то идеја која сигурно неће да се стави на дневни ред, јер улази у саму суштину Дејтонског споразума.

       Додик је нагласио да се не може рећи да данас Српска нема одређених економских и социјалних изазова, додајући да на ситуацију значајан утицај има и глобална економска криза.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари