Додик: Одлука Уставног суда БиХ скувана је одавно у кухињи СДА

ПРЕДСЕДНИК РС: СРПСКА НИКОГА НЕ УГРОЖАВА И НИЈЕ ПРЕТЊА МИРУ И ИНТЕГРИТЕТУ БИХ

Милорад Додик

        МИЛОРАД Додик, председник РС изјавио је за бањалучке „Независне” да је и последња одлука коју је донео Уставни суд БиХ исфорсирана политичка одлука и да нема никакве везе са Уставом БиХ.

        „Јасно је као дан да је реч о политичкој одлуци на штету РС. Она је исфорсирана, већ одавно донесена и диригована из кухиње СДА и њених кадрова у Уставном суду. РС ће и даље славити 9. јануар јер је то историјска чињеница, а оне се не могу мењати“, рекао је Додик.

        Уставни суд БиХ утврдио је данас решењем да Народна скупштина Републике Српске није извршила његову одлуку од 26. новембра прошле године којом се захтева усаглашавање Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ.

        Додик је изјавио је Срни да Република Српска никога не угрожава, нити је претња миру и територијалном интегритету БиХ, те да је на референдуму само искоришћено демократско право за изјашњавање о свом државном празнику.

        Он је поводом апела, који је упутио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у телефонском разговору са министром спољних послова Немачке Франк Валтером Штајнмајером да не треба дизати тензије у вези са Републиком Српском јер референдум не представља претњу територијалном интегритету БиХ, нити Дејтонском споразуму, истакао да је реч о познатим ставу и опредељењу Руске Федерације у вези са референдумом у Републици Српској.

        „Ми никога не угрожавамо у БиХ, нити смо претња миру и територијалном интегритету БиХ. Само смо искористили своје демократско право да се изјаснимо о свом државном празнику“, рекао је Додик.

        Лавров је у разговору са Штајнмајером апеловао да се не подстичу напетости у вези са ситуацијом у Републици Српској, већ се треба фокусирати да се подстакне на конструктиван дијалог о свим актуелним питањима процеса стабилизације у земљи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари