Додик: Они из Сарајева би да хапсе непокорне Србе, али - није ово време Османлија

„НИКО НИЈЕ НАПРАВИО ДРЖАВУ НА ХАПШЕЊИМА, А КОЦИЈАНЧИЧ НЕКА СЕ БАВИ МАЂАРСКИМ РЕФЕРЕНДУМОМ“

Милорада Додик

  • Цела прича око референдума и око његовог хапшења настала је - указао је Милорад ДОДИК - да би се прикрила чињеница да у ФБиХ има регистрованих више од 100 група са терористичким потенцијалом, којима власт и сам Бакир Изетбеговић не придају пажњу: „Они су мислили да ће овај референдум бити довољан разлог да вежбају терористичке групе. Сметнули су са ума да и ми имамо полицију која је врло способна да се одбрани“, рекао је председник РС и додао да су сва лица која су маркирана као евентуално опасна била покривена“
  • Бакир Изетбеговић је велики губитник, јер је управо он био заговорник да се Србима укине Дан Републике Српске који су Срби славили 20 година: „Ваљда нико озбиљан није могао помислити да ће Срби остати без одговора. У том погледу базична прича је да је ово реакција, а не акција. Ми не бисмо имали потребу за референдумом да Бакир Изетбеговић није тражио, а Уставни суд БиХ, који постоји ван закона и као једна ад хок волунтаристичка установа није удовољила том захтеву“
  • На питање - да ли је референдум о Дану Српске, у ствари, увертира за референдум о независности Српске -Додик је рекао да Српска нема потребе да се вежба и да тренира: „Ми смо могли јуче или пре шест месеци или пре три године имати референдум о статусу, дакле - не треба нам никакво вежбање. Ми ћемо одлучивати како да поступамо по неким важним питањима и да о њима постигнемо политичко јединство. Показали смо да имамо довољно карактера и способности да спроведемо референдум и очувамо стабилност у врло конфузним околностима и у врло непријатељском окружењу“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорада Додик изјавио је данас да је давно прошло време Османлија у БиХ, када је „кадија тужио и кадија судио“, и поручио да они који би да га хапсе треба да знају да нико није до сада направио државу на хапшењу политичких противника.

        Додик је рекао да њега хапсе од када је у политици, али га до сада нису ухапсили.

        „Немогуће је очекивати да неко направи државу на хапшењу политичких противника и зна се да то до сада није урадила ниједна држава. Чак ни оне које су биле у апартхејду и фашизму у томе нису успеле, па неће ни Бакир Изетбеговић“, поручио је Додик за Телевизију Прва.

        Према његовим речима, сва прича око референдума и око његовог хапшења настала је да би се прикрила чињеница да у ФБиХ има регистрованих више од 100 група са терористичким потенцијалом, којима власт и сам Бакир Изетбеговић не придају пажњу.

        „Они су мислили да ће овај референдум бити довољан разлог да вежбају терористичке групе. Сметнули су са ума да и ми имамо полицију која је врло способна да се одбрани“, рекао је председник РС и додао да су сва лица која су маркирана као евентуално опасна била покривена.

        Говорећи о ефектима које би референдум могао имати на предстојеће изборе, Додик је рекао да ће се то знати за пет-шест дана, а да би сада на гласачко тело сигурно утицало његово хапшење.

        Он је нагласио да је осећај да је Српска јуче на референдуму освојила слободу и повратила своје достојанство изнад тога да ли ће неко бити процесуиран.

        „То више нема значај да ли ће Милорад Додик одговарати или не, и да ли ће то неком пасти на памет да ради. Оно што остаје као неоспорна чињеница је да се одржао референдум и да је народ био јединствен. Нико не може, па ни противници Републике Српске ово игнорисати и рећи то је бесправно“, нагласио је председник Републике Српске.

        Према његовим речима, свака слобода има цену, а слобода Српске је освојена референдумом и показала је озбиљност Српске и значиће додатно уважавање грађана Српске.

        У осврту на реторику која је пратила припреме за референдум и „звецкање оружја“ из Сарајева, Додик је рекао да је све то део жеља, промишљања и можда и планова политичке елите из Сарајева која се никада не може помирити са чињеницом да постоји Република Српска и „врло би се радовали да остваре свој план о освети, чишћењу и нестанку Републике Српске“.

        „Сам Бакир Изетбеговић је јуче, мислим, рекао да Република Српска не може нестати, али се сада преко Суда и Тужилаштва обрачунава са нама. Из Сарајева сада треба, нас неколико које су лоцирали, да нас нешто хапсе, приводе, да дајемо изјаве откуд нам храброст да радимо оно што смо урадили. То је оно време кад су овде још владале Османлије“, рекао је Додик.

        Он сматра да је у сваком случају Бакир Изетбеговић велики губитник, јер је управо он био заговорник да се Србима укине Дан Републике Српске који су Срби славили 20 година.

        „Ваљда нико озбиљан није могао помислити да ће Срби остати без одговора. У том погледу базична прича је да је ово реакција, а не акција. Ми не бисмо имали потребу за референдумом да Бакир Изетбеговић није тражио, а Уставни суд БиХ, који постоји ван закона и као једна ад хок волунтаристичка установа није удовољила том захтеву“, рекао је Додик.

        Он је казао да Срби нису могли да кажу да је Изетбеговић „свемоћан јер иза њега стоји Алах и да Срби морају да га поштују, па можда чак и промене веру јер се ради о једној свемоћној фигури“.

        „Наравно да то није тако и нико не мора да сумња да Срби никада неће признати вољу Бакира Изетбеговића и његовог оца Алије који је написао Исламску декларацију и залагао се за исламску државу, какву имамо данас у Сирији“, рекао је Додик.

        Он је подсетио да је Бакир Изетбеговић, када је дошао на функцију члана Предсједништва БиХ, рекао да наставља политику „Исламске декларације“.

        „Бакир је сад озлојеђен чињеницом да се референдум ипак десио и да се није поштовала његова воља. Сада као озлојеђено дете измишља што крупније речи да би скренуо пажњу са своје озлојађености“, рекао је Додик. Он је потврдио да се током дана чуо са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Србије Александром Вучићем и да су они задовољни што је дан референдума протекао мирно, што ће бити разлог да се „смире одређене вербалне реторичке операције које су биле видљиве“.

        На питање да ли је референдум о Дану Српске, у ствари, увертира за референдум о независности Српске, Додик је рекао да Српска нема потребе да се вежба и да тренира.

        „Ми смо могли јуче или пре шест месеци или пре три године имати референдум о статусу, дакле - не треба нам никакво вежбање. Ми ћемо одлучивати како да поступамо по неким важним питањима и да о њима постигнемо политичко јединство. Ми смо показали да имамо потпуно довољно карактера и способности да спроведемо референдум и очувамо стабилност у врло конфузним околностима и у врло непријатељском окружењу“, рекао је Додик.

        Реагујући на изјаву портпарола ЕУ Маје Коцијанчич о нерегуларности референдума, Додик је рекао да Коцијанчичева очигледно доприноси само дестабилизацији ситуацији у БиХ.

        Он је подсетио да је одлуку о референдуму донела Народна скупштина Српске и да није предвиђено да она буде одобрена од било кога.

        „Када то говори неко из ЕУ, значи да уништава највредније европске стандарде и критеријуме. Јуче је одржан референдум у Мађарској о мигрантима. Зашто се не бави тиме?“, упитао је Додик.

        Председник РС је констатовао да је ЕУ превише укључена у интервенционизам у БиХ, заједно са другим западним земљама и да је превршило сваку меру њихово настојање да БиХ моделирају како они желе.

        „Ми смо своје рекли на референдуму јуче“, закључио је председник Републике Српске Милорад Додик.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари