Додик оптужио СДС и ПДП да су „савез за рикверц“ и да у Сарајеву издају интересе Српске

„БОШЊАЦИ ПРЕКО ФАРСЕ СА ХАПШЕЊЕМ РАДОНЧИЋА ПОКУШАВАЈУ

ДА ОПЕРУ СВОЈУ НОМЕНКЛАТУРУ“

Милорад Додик

  • У Требињу рекао: У СДС има добрих људи, мање у ПДП. Они у сваком случају морају одбацити политику издаје. Анкете рађене за потребе странаца говоре да је СНСД као партија повећао подршку у јавности у односу на оно што је био изборни резултат. Наша подршка је у овом тренутку 33,7 одсто, а СДС се, у односу на подршку на изборима када је имао 21 одсто, сурвао на 11,3 одсто, што говори о томе да народ већ кажњава

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је као правосудну политичку фарсу судски процес против лидера Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића и члана ове странке Бакира Даутбашића.

        Додик процењује да ће се - када се све заврши - испоставити да Радончић и Даутбашић нису криви и то ће се прослављати као коначна амнестија од било какве одговорности за оно што им се сада приписује.

        Он је новинарима у Требињу рекао да је реч о сценарију да се Радончић проведе кроз поступак на чијем ће крају бити проглашен невиним, чиме ће бити опрана политичка номенклатура код Бошњака.

        Додик је поновио да је реч о правосудној политичкој фарси у којој се подиже оптужница за угрожавање правосуђа, а заобилазе све оне ствари о којима је говорено у јавности, разна убиства и остало.

        „Тако се могу предано препустити концепцији која је веома позната само Републици Српској, а коју заједно са овим смутљивцима из СДС-а проблематизују“, рекао је Додик.

        Говорећи о Даутбашићу, Додик је истакао да га не зна, да никада није био с њим у контакту и да га не занима.

        „То само говори колико су политизоване институције и какви су политички покушаји да се различитим процесима настоји ојачати улога институција које су вануставне и вандејтонске, као што је Суд и Тужилаштво БиХ“, истакао је Додик.

        Он је додао да Срби никада не смеју прихватити Суд и Тужилаштво у овом облику.

        „Оно што сада видимо јесте да се то намеће као најважнији орган у БиХ. Њима је најважније да се види да тамо долазе неки привредници. По њима, дај Боже и неки политичари да скрушено долазе, повинују се и сагињу Сарајеву у смислу поруке - шта ће очекивати обичан човек од Требиња до Новог Града, него да улије страх од тог неког Сарајева“, истакао је Додик.

        Он је поновио да Република Српска остаје најбољи и најстабилнији део, не само БиХ, него и у регионалном смислу.

        Додик је истакао да има и таквих као што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који причају лоше о Републици Српској, а у њој не живе, нити долазе.

        „Немогуће је да неко ко живи у Сарајеву и не види Републику Српску, прича како је она лоша, како то чини Изетбеговић. То је његова мржња“, рекао је Додик и нагласио да Српска зна свој пут и да од тог пута неће одустати.

        Истакао је да је прва стратешка оријентација РС поштовање Устава БиХ, како је написан, и Дејтонског мировног споразума, али да ће, уколико то у дугом периоду не буде могуће, Република Српска сигурно размишљати о важним питањима свог статуса.

        „Међународна заједница тада неће моћи да има толике интервенције као до сада. Ми у Српској знамо шта радимо. Република Српска никада неће бити потлачена од БиХ и никада неће бити безначајан део БиХ“, поручио је Додик и додао да Српска тежи да буде најјачи део у БиХ.

        Додик сматра да је садашња српска структура на нивоу БиХ „потпуно девастирала позицију Републике Српске“ и позвао грађане Српске да одбаце такву политику Савеза за промјене, који је назвао „савезом за рикверц“.

        „Савез за рикверц, а не Савез за промјене, својим политикама допринио је да приоритет и афирмација институција БиХ буду на нивоу који то не заслужује, односно изнад онога што јесу законска овлашћења многих органа“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Требињу.

        Он је подсетио да је Република Српска до пре годину дана била најважнији институционални политички фактор у БиХ и да ниједна одлука у БиХ није могла да буде постављена на дневни ред, а да није уважена Република Српска.

        „Сада је све другачије. То овај народ види и мора да зна да оно што чини савез за рикверц дугорочно, национално и државнички штети Републици Српској. То морамо санирати у најскорије вријеме“, поручио је Додик, који је и председник СНСД-а.

        Он је нагласио да политика Републике Српске није политика јачања централизоване и унитарне БиХ.

        „Ми се томе снажно супротстављамо. То је легитиман политички став. Легитиман је зато што је заснован на Уставу и Дејтонском мировном споразуму. Нелегитиман је став унитаризација и централизација БиХ. И када су нам год они који су то чинили, странци и политичко Сарајево, говорили да то не чине ми смо сматрали да лажу. И сваки пут смо били у праву када смо се увјерили да је то била лаж. Република Српска мора да води рачуна о томе“, напоменуо је Додик.

        Он је указао да је издаја „када одете у Сарајево и тамо фаворизујете органе БиХ на штету Републике Српске“.

        Додик је рекао и да зна да у „СДС-у има добрих људи, мање у ПДП-у“, али да „они у сваком случају морају одбацити политику издаје“.

        „Увјерен сам да су они са становишта политичке подршке у силазној путањи. Анкете рађене за потребе странаца говоре да је СНСД као партија повећао подршку у јавности у односу на оно што је био изборни резултат. Наша подршка је у овом тренутку 33,7 одсто, а СДС се, у односу на подршку на изборима када је имао 21 одсто, сурвао на 11,3 одсто, што говори о томе да народ већ кажњава. У сваком случају, за нас је добро да СДС остане још тамо да се види обим те издаје“, навео је Додик.

        Још је додао: „Народ, можда, у тренутку не разумије да се издаја дешава, али када сазна неће опростити. Позивам људе широм Републике Српске да одбаце ту политику Савеза окупљеног око СДС-а, ПДП-а и неких других“, рекао је Додик.

                Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари