Додик: Остаје да МУП или ја поднесемо кривичну пријаву против тужиоца за нечињење у случају Драгичевић

УКАЗАО ДА НАРОД И ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ НЕ ИМЕНУЈУ ТУЖИОЦЕ ЈЕР СУ ТАЈ СИСТЕМ ПОСТАВИЛИ СТРАНЦИ

  • „Неко намерно држи случај Драгичевић, намерно бира време кад ће чинити или неће чинити. Злоупотреба институција је и тужилаштво, које није нашло за сходно да све ово време не предузме ништа даље од почетка. Тужилаштво је увек било место за квалификацију и даљу истрагу али, нажалост, у тужилаштву имамо људе који нису способни да раде свој посао, који су се први пут суочили са притисцима и не знају шта да учине“
  • „Разумем породицу и оца настрадалог младића, сматрао сам да било шта што отац некоме каже не треба да се узме за зло, јер је реч о оцу који је изгубио сина, али су многе друге ствари око тог догађаја потпуна политизација и злоупотреба институција“
  • „Бранислав Бореновић, политички лузер годинама, који покушава да се представи овом народу као неки бранилац, а у суштини је реч о поданику страних обавештајних служби, пре свега Британаца, и увек је спреман да уради све што од њега очекују“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је да су многе ствари настале након смрти Давида Драгичевића потпуно исполитизоване и да је дошло до злоупотребе институција, те да неко намерно држи тај предмет и бира време када ће нешто чинити или не чинити.

        Додик је рекао да је на делу потпуна политизација догађаја, да разуме породицу и оца настрадалог младића, те да је сматрао да било шта што отац некоме каже не треба да се узме за зло, јер је реч о оцу који је изгубио сина, али да су многе друге ствари око тог догађаја потпуна политизација и злоупотреба институција.

        „Злоупотреба институција је и тужилаштво, које није нашло за сходно да све ово време не предузме ништа даље од почетка. Тужилаштво је увек било место за квалификацију и даљу истрагу али, нажалост, у тужилаштву имамо људе који нису способни да раде свој посао, који су се први пут суочили са притисцима и не знају шта да учине“, истакао је Додик.

        Он је изразио очекивања да ће тужилаштво све што буде радило учинити у складу са законом, а не у складу са бежањем од своје одговорности.

        „Ми годинама уназад говоримо о неспособности тужилаштва и овдје је то виђено. Сматрао сам да ће након посебне седнице Народне скупштине бити спремности да се нешто учини, али и од тога је прошло два месеца и они опет ништа не чине“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да институције у Српској нису никад, попут (председника Анкетног одбора Народне скупштине Бранислава) Бореновића, прејудицирали случај, већ су само рекли да тужилаштво треба да заврши свој посао.

        „Да ли је реч о убиству или задесној смрти једино тужиоци могу да кажу. Зашто нису радили свој посао? За то би требало да одговарају“, нагласио је Додик.

        Он је подсетио да народ и институције не именују тужиоце и да то чини неко други, јер су пре десет година странци овде моделирали правни систем и одлучили ко је прва постава тужилаца и судија у Републици Српској, те тиме наметнули систем који нема одговорности према јавности и институцијама.

        „Једино што остаје јесте да МУП или ја поднесемо кривичну пријаву против поступајућег тужиоца за нечињење и за то постоје разлози. Овдје неко намерно држи овај случај, намерно бира време кад ће чинити или неће чинити. То је потпуна неодговорност“, нагласио је Додик.

        Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да све што се буде дешавало у будућности биће везано за тужилаштво и да је ту одговор за све.

        Он је поновио да посланици СНСД-а неће гласати за извештај Анкетног одбора на седници Народне скупштине, зато што је Анкетни одбор злоупотребио законска и свака друга права.

        Додик је рекао да је Бореновић, као председник Анкетног одбора Народне скупштине формираног да утврди околности везане за страдање Давида Драгичевића, злоупотребио овај одбор те да је све учинио да покаже да није достојан јавне обавезе и јавне дужности.

        Коментаришући кривичну пријаву коју је Бореновић најавио против њега и министра унутрашњих послова Драгана Лукача због „ставова изнесених о раду Анкетног одбора“, Додик је навео да је Бореновић испао наиван када је прихватио да води Одбор.

        „Човек је политички острашћен, изгубљен у времену. Дозволио је себи да оквалификује дело, што није имао право да учини. На основу оних које је саслушао није ни могао да закључи оно што је закључио, а могао је да саслуша и оца настрадалог младића и неке важније јавне раднике“, рекао је Додик новинарима.

        Он је оценио да је реч о потпуној злоупотреби Анкетног одбора, неспособности и закључцима који су негде са стране написани.

        „Бореновић нема ни образовање да би могао онако да закључује, али то је Бранислав Бореновић, политички лузер годинама, који покушава да се представи овом народу као неки бранилац, а у суштини је реч о поданику страних обавештајних служби, пре свега Британаца, и увек је спреман да уради све што од њега очекују“, оценио је Додик.

        Он је додао да Бореновић не одустаје од тога да све што може учини против овог народа.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари