Патријарх Кирил уручио Додику одликовање за одбрану Српске и хришћанских вредности

СВЕЧАНОСТ У МОСКОВСКОМ КАТЕДРАЛНОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

  • „Наш Бог је Бог слободе. Наша вера у таквог Бога начинила је од нас слободарске народе” – нагласио је Додик примајући признање Фонда јединства православних народа
  • Одликовање Фонда додељено јер је Додику, упркос притиску Запада, успео да сачува Републику Српску и да заустави процес њеног укидања

         ЊЕГОВА светост патријарх московски и целе Руси Кирил уручио је данас у Москви председнику Републике Српске Милораду Додику одликовање Фонда јединства православних народа, за истакнуту улогу у јачању јединства православних народа и унапређење и јачање хришћанских ведности у друштву.

         „Ово драгоцено признање даје ми наду да ћемо заједно, у миру и слози, у борби за напредак и добро људи и народа, сачувати слободу и достојанство који су веома важни”, рекао је председник Српске.

         Додик је у обраћању истакао да је веома почаствован овим признањем, које се додељује у координацији Руске православне цркве и Кабинета председника Русије.

         „Наш Бог је Бог слободе. Наша вера у таквог Бога начинила је од нас слободарске народе” – нагласио је Додик.

         Додао је да Русија помаже Републици Српској и да јој је помагала кад је било натеже, не само морално, него и материјално, што народ Српске обавезује на вечну захвалност и љубав, саопштено је из кабинета председника Републике Српске.

         Патријарх Кирил је признање предсједнику Српске уручио на свечаности која је одржана у сали црквених савета Храма Христа Спаситеља у Москви.

         Одликовање Фонда јединства православних народа додељено је председнику Републике Српске Милораду Додику, јер је без обзира на притиске Запада успео да сачува Републику Српску и да заустави процес њеног укидања, саопштено је из Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа (ФЕПН).

         „Република Српска представља једину законску могућност да се осигура безбедност Срба западно од Дрине, која их дели, или тачније спаја, са матицом Србијом”, наводи се у тексту.

         У тексту се истиче да Додик придаје веома важну улогу Српској православној цркви, као најзначајнијој за идентитет Срба, а такође много ради на заштити православља у Републици и међу целим српским етносом и на јачању православног јединства у свету.

         Стабилни односи са Русијом су приоритет у спољној Додиковој политици, зато он чини све да учврсти православне српско-руске везе, наглашава се у тексту.

         Признање, које носи назив блаженопочившег патријарха руског Алексија Другог, уручиили су руски патријарх Кирил и председник Фонда Валериј Алексејев, након чега је одржан концерт уз учешће познатих руских фолклорних друштава и солиста московских театара.

         Награде Фонда јединства православних народа се сваке године додељују шефовима држава, влада и парламената, поглаварима православних цркава, познатим јавним личностима и културним делатницима.

          Међу добитницима овог признања су и председници Русије, Украјине, Бјелорусије, Грчке, Естоније, Бугарске, Јерменије, Кипра, као и поглавар Српске православне цркве, Бугарске православне цркве, српски тенисер Новак Ђоковић, режисер Емир Кустурица и други.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари