ДОДИК: Појавиће се спољни политички услови за распад БиХ

ОЦЕНИО ДА ЈЕ „ПРИЧА О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА“ ИМАГИНАРНА, А ДА СЕ ЗА ЊУ ЖРТВУЈЕ ИСУВИШЕ ПОЛИТИЧКИХ СТАВОВА

         * Распад треба да буде миран, а да ли ће до њега доћи 2035. или раније, потпуно је небитно. Иначе, за све је најбоље да сарађујемо и живимо у миру без крутих граница, да имамо компатибилан економски систем, а да смо политички суверени у доношењу свих важних одлука

         ЖРТВУЈЕ се исувише политичких ставова због имагинарне приче о могућим европским интеграцијама – оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Он је за портал Телеграф.рс рекао да не види могућност да БиХ преживи у будућности, јер је то подељено друштво.

         „Верујем да ће се створити екстерни политички услови за распад БиХ. И верујем да тај распад треба да буде миран. За све је најбоље да сарађујемо и живимо у миру без крутих граница, да имамо компатибилан економски систем, а да смо политички суверени у доношењу свих важних одлука. Да ли ће то бити 2035. или раније, потпуно је небитно“, истакао је Додик, коментаришући нову мапу Европе 2035, приписана неименованим „руским стручњацима“, према којој ће Србија и Хрватска поделити БиХ.

         Он је нагласио да ће Република Српска, без обзира на економске невоље у ЕУ и региону, успети да забележи позитивну стопу раста бруто-друштвеног производа у 2013. години и у овом тренутку има дугорочно уговорених послова и обезбеђених инвестиција чија је укупна вриједност 2,9 милијарди евра.

         Додик је рекао да је Србија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и да је тржиште Србије важно за Српску.

         „Већ смо сарађивали на неколико инфраструктурних пројеката. Требало би разговарати о томе како да се направи компатибилно тржиште, уз финансијску подршку која би била усмерена на заједничке пројекте“, сматра Додик.

         Он је поновио да ће Република Српска пратити званичну политику Србије, мада сматра да је Србија требало храбрије да тражи поделу Косова.

         „Сада кад постоји Платформа о Косову, ми ћемо је поштовати, шта год да мислимо о њој. И Република Српска сигурно неће дозволити признање Косова у БиХ. То су две константе у нашој политици које ћемо поштовати. Све остало су личне политичке варијације“, истакао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари