Додик поручио Инцку да се неће повиновати могућој одлуци да му забрани политичко деловање

„НИЈЕ ДОБРО СА АМЕРИКАНЦИМА ИМАТИ ПРОБЛЕМЕ, АЛИ ДОЂЕ ВРЕМЕ ДА СЕ И ТО МОРА“

Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се неће повући чак и уколико високи представник међународне заједнице употреби „бонска овлашћења“ и забрани му политичко деловање.

        „Бонска овлашћења и када су раније масовно примењивана, примењивана су противзаконито. Могу само да кажем да не знам шта би он могао да потегне. Али, уколико хипотетички, дођемо у ситуацију да Милораду Додику забрани политички рад, ја то не бих прихватио“, рекао је Додик у интервјуу за Радио Слободну Европу.

        Председник Српске је истакао да овај референдум о Дану Републике у РС, заказан за 25. септембар, није прича о статусу, нити о отцепљењу РС.

        „Нама је примарно да завршимо овај део посла. На нашем дневном реду није сецесија, већ нека друга питања. Да ли ће то бити питање статуса у неким годинама које долазе, да ли ће то моја генерација урадити или не, ја то не знам“, казао је Додик.

        Нагласио је да претпоставља, имајући у виду кретања и грубу силу наметања, те одузимања надлежности, да ће све опет бити враћено на причу да је „дара превршила меру“, па би можда и то могло да дође на дневни ред.

        Осврнувши се на саопштење Амбасаде САД у БиХ да је референдум антидејтонски, Додик је рекао да нико не треба да крши Дејтон и да се сам залаже за повратак „слову Дејтона“.

        „Не верујем да је могуће убедити цивилизовани свет да је америчка амбасада у праву када каже да је референдум - изјашњавање народа - кршење међународног уговора. Углавном, што се тиче Американаца није, наравно, добро са њима имати проблеме, али, дођете у позицију некада да морате“, рекао је Додик за РСЕ.

        Независне новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари