Додик: Позивам на јединство, престаје фаза у којој је страни фактор у БиХ наметао одлуке

НАЈАВИО ДА ЋЕ БАЊА ЛУКА ПОЈАЧАВАТИ ПРИТИСАК ДА СТРАНЕ СУДИЈЕ ОДУ ИЗ УСТАВНОГ СУДА БИХ

Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да стране судије морају да оду из Уставног суда БиХ, упозоривши да, у супротном, треба одбацити било какве могућности одлучивања на нивоу БиХ.

        Додик је позвао све политичке факторе у Републици Српској да се у наредних годину дана окупе у јединству и да се превазиђу анимозитети, јер се, како је оценио, може очекивати нова фаза у односима у БиХ, с обзиром на то да је престала она у којој је међународни фактор наметао одлуке.

        Он је оптужио високе представнике у БиХ да они „насиљем и наметањем“ распаковали Дејтонски споразум, истакавши да се мора успоставити пракса према којој ниједна одлука у БиХ не може бити донета ако нема споразума двају ентитета, како пише у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ.

        Према његовим речима, наметање одлука довело је до ревизије Дејтонског споразума.

        Он је новинарима у Бањалуци казао да се РС противи „новом Дејтону“, поготово укључивању некога са стране у ту причу, најавивши преиспитивање ранијих одлука високих представника којима су наметнута многа решења.

        „Немам илузију да ће то бити лако, али, ако не будемо вршили притисак да се редефинишу наметнута решења и ускладе с Уставом, онда БиХ нема никакву шансу“, оценио је председник РС.

        У РС је данас државни празник, јер је у ентитетском Закону о празницима дан потписивања Дејтонског мировног споразума проглашен државним празником.

        У Федерацији БиХ је данас радни дан.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари