Додик предложио укидање армије БиХ

УПУТИО ОБЕЋАНУ ИНИЦИЈАТИВУ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

  • Додик навео да су око 10.000 припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, од конституисања потрошили преко две милијарде КМ и да та средства далеко превазилазе средства која су била збир дотадашњих трошкова војски два ентитета
  • Председник РС иницирао доношење Закона о укидању Оружаних снага БиХ, који би имао само два члана: 1. - укидају се оружане снаге БиХ, 2. - сви припадници оружаних снага БиХ преводе се у цивилне структуре

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упутио је - као што је и најављивао и обећавао претходних дана - иницијативу Народној скупштини РС за „покретање поступка демилитаризације БиХ“.

       Председник Републике предложио је да парламент Српске, као највиши орган законодавне власти Републике Српске, стране потписнице свих 12 анекса Општег оквирног споразума за мир у БиХ, размотри иницијативу и у складу са Уставом и Пословником задужи Владу и институције Српске, као и представнике из РС у заједничким органима БиХ, да припреме предлоге за измене постојећих докумената којима је регулисана ова област на нивоу БиХ.

       У саопштењу из кабинета председника Републике наводи се да је Додик нагласио да надлежност одбране није надлежност БиХ, као ни питање војске и да, без обзира на досадашње активности, то није било предмет промене Устава БиХ као Анекса 4. међународног Дејтонског споразума. те да не постоји уставни основ за надлежност БиХ за одбрану.

       Председник Српске је оценио да се од почетних активности такозване реформе одбране у БиХ, све одвијало под снажним утицајем међународне заједнице и посебно високог представника и да то није било ни израз воље, а време је показало ни потребе, да БиХ има гломазни и непотребни апарат који троши огромне количине новца без много користи.

       У том контексту, Додик је навео да су око 10.000 припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, од конституисања потрошили преко две милијарде КМ и да та средства далеко превазилазе средства која су била збир дотадашњих трошкова војски два ентитета.

       Додик је подсетио да је Народна скупштина на седници од 10. и 30. октобра 2001. године, разматрала ову проблематику и донела закључке који нису спроведени у целости.

       У Иницијативи председника Српске се наводи да ревизорски извештаји за Министарство одбране БиХ, сваки пут констатују бројна кршења прописа и нерационално трошење средстава, што указује на потребу да се преиспита постојање Оружаних снага у садашњем виду и могућу демилитаризацију БиХ.

       „Чињенице да је БиХ у програму НАТО пакта 'Партнерство за мир', да су  НАТО пакт и ЕУФОР присутни у БиХ од краја рата, да су околне државе такође, што у истом статусу или пуноправне чланице НАТО пакта, указују на пацификацију БиХ као специфичне тронационалне земље“, оцијенио је Додик.

       Он је додао да не постоји, нити ће постојати опасност од војног угрожавања територијалног интегритета и суверенитета која би захтевала ни бројност, ни трошкове којима се финансира одбрана на нивоу БиХ.

       Додик је оценио да ова средства која су за ентитете огромна и која би могла бити корисно употребљена за друге области којима би се поправљао економско-социјални положај становништва, ни сада нису довољна за елементарно финансирање опреме и људства.

       Председник Српске наглашава да демилитаризацијом не могу остати без посла садашњи припадници Оружаних снага, већ би били преведени у цивилне структуре власти уз сва законска права.

       Додик је изразио очекивање да ће ово питање што пре бити уврштено у дневни ред скупштинског заседања и да ће након разматрања бити усвојени одговарајући закључци за укидање споразума о одбрани, као и доношење Закона о укидању Оружаних снага БиХ, који би имао само два члана.

       „Први - укидају се оружане снаге БиХ, други - сви припадници оружаних снага БиХ преводе се у цивилне структуре“, наводи се у Иницијативи коју је председник Републике Српске Милорад Додик упутио Народној скупштини Републике Српске.=

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари