ДОДИК: Припремамо се за распад БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС НА КОНФЕРЕНЦИЈИ

„ПОЛОЖАЈ И ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКОГ НАРОДА У ЗЕМЉАМА РЕГИОНА”

  • Земље у региону треба да уграде механизме који ће српском народу дозволити слободу националног окупљања и изражавања, као што то Србија дозвољава мањинама
  • Веома је важно да Србија институционално, економски, политички и у сваком погледу буде моћна и јака

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик учествовао је  на конференцији „Положај и перспективе српског народа у земљама региона“, која се одржава у Београду у организацији министарства вера и дијаспоре Србије.

        Председник Додик рекао је да земље у региону треба да уграде механизме који ће српском народу дозволити слободу националног окупљања и изражавања, као што то Србија дозвољава мањинама, додајући да српско национално питање треба да се истакне као важно демократско питање и као део демократске процедуре у читавом региону.

        Председник Додик је рекао да је питање односа Србије према Србима у региону и Републици Српској регулисано на најбољи могући начин Законом о дијаспори, који се у пракси показао као добар, а као такав може бити и дограђен.

        Председник Републике Српске је оценио да сарадња у свим сегментима друштва са Србијом функционише захваљујући Споразуму о специјалним паралелним везама.

        Он је захвалио на одржавању конференције и поручио да се наставља анализирање положаја српског народа у региону, додајући да је веома важно да Србија институционално, економски, политички и у сваком погледу буде моћна и јака.

        Додик је, иначе, поновио да је БиХ неодржива земља и да као таква може да има два сценарија, и то - да победе силе које хоће да је унитаризују или ће природни процес довести до њеног распада.

        „Ми се припремамо за овај други. Наравно, знамо да то није блиска будућност, али смо свакако свесни да констелација односа и начин на који је БиХ склепана, не може дати сигурност у њену одрживост“, рекао је Додик, који предводи делегацију Српске  на скупу Срба из региона.

        Додао је да Република Српска није обавила попис становништва, односно да попис није одржан у целој БиХ, али да ће се то десити у марту идуће године.

        „Уверени смо да ће тај попис показати драматичне податке о позицији Срба и да ће демантовати многе стереотипе који су пласирани још почетком распада бивше Југославије“, нагласио је Додик.

        При том је изразио уверење да ће тај попис показати да су Срби страдалници и они који су највише померани са својих места и да је над њима извршено етничко чишћење.

        Додик је рекао да само у федералном дијелу Сарајева недостаје 156.000 Срба пре рата пописаних 1991. године.

        Конференција „Положај и перспективе српског народа у земљама региона“ окупила је представнике српских заједница из Албаније, Македоније, Румуније, Словеније, БиХ, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.

        У делегацији Српске, осим Додика, су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић, те предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари