Додик пристао да иде у Хаг и буде сведок Караџићеве одбране

ОТВОРЕНО И О ТВРДЊАМА ДА ЈЕ У РС, НАЈВЕРОВАТНИЈЕ СА ЗАПАДА,

УШЛО 10-15 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ДЕСТАБИЛИЗУЈУ БАЊАЛУКЕ НА ПРОЛЕЋЕ

  • Председник РС је уверен у лоше намере међународне заједнице према Србима у целини и у то да Србија преко Косова треба да буде дефинитивно поражена
  • Поводом тврдњи да кампању против њега усмерава директно заменик америчког амбасадора у БиХ Николас Хил, Додик је нагласио да нико не каже конкретно да је тако, али да је проблем у чињеници да „су они много инволвирани у локална решења и да су најчешће били на страни захтева муслимана у БиХ“
  • Драган Чавић је признао да је седам хиљада људи побијено у Сребреници, а сада се појављује муслимански командант који каже да се хиљаду муслимана побило између себе. То говори да је Чавић био спреман да прихвати налоге странаца, па се дисквалификовао као озбиљан саговорник о питању будућности Српске

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће бити сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу у Хашком трибуналу.
Он је навео да Караџић има заслуге зато што су окупљени људи и да је његова појава историјски важна.

       „Међутим, ако се десило да је он починио злочин, нека одговара за то“, рекао је Додик синоћ за РТС.

       Он је истакао да не верује више у систем међународне правде, јер даје политичку стереотипизацију Срба као лоших момака и криваца.
Додик је нагласио да Српска не може имати последице за пресуде које ће бити изречене у Хагу, јер оне нису колективне већ индивидуалне.

       Указао је да је Хашки трибунал суд селективне правде и да је потпуно изгубио легитимитет.

       „Да је то објективно, Шешељ не би рецимо био десет година тамо без икакве очигледне намере или доказа за осуду. Не знам шта су они радили, али сумњив ми је приступ тог суда, да који год Србин да се појавио био је осуђен, а нико није био ослобођен“, рекао је Додик.

       Говорећи о проблему Косова и Метохије, Додик је рекао да је уверен у лоше намере међународне заједнице према Србима у целини и да је Србија преко Косова требало да буде дефинитивно поражена.

       Он је нагласио да се и преко Дрине многи осећају пониженим због питања Косова.

       „Ни Албанци ни Срби никада нису били два народа на истој страни кроз историју, то су народи трења, па мислим да принцип раздвајања два народа, као у Палестини и Израелу треба и овде да важи“, рекао је Додик.

       Он је истакао да странци покушавају да Србе доведу пред свршен чин причом о интегрисаном прелазу, наводећи да је то већ виђено у БиХ.

       „Шта ће се десити на крају то је ствар одлуке Србије, ми подржавамо све званичне одлуке Скупштине Србије. Република Српска не признаје Косово, а БиХ то није урадила искључиво зато што Српска то није дала. Треба бити одлучан у спровођењу националне политике Србије“, рекао је Додик.

       Говорећи о гасоводу „Јужни ток“ и о томе шта је још потребно да би почела његова изградња, Додик је рекао да је Дрина гранична линија и да треба проћи ту линију, али да постоје проблеми са манипулацијама на том плану.

       „Улога Србије је велика, мислим да је све дефинисано, мапа пута постоји, та инвестиција за нас је важна, јер је крак који иде кроз Републику Српску важан за генерације које долазе, гас је нешто што има стогодишње резерве... То је топ тема и у целом свету, кроз сигурну енергетску будућност“, рекао је Додик.

       Додик је оценио да у Српској нема политичке кризе, нити кризе институција, те да Српска никада није била снажнија.

       „Институције функционишу, показује се снага управо у чињеници да је влада поднела оставку и да смо спремни да изаберемо нову. То није одраз кризе, него одраз снаге, а важно је да Српска показује снагу и умеће“, рекао је Додик РТС.

       Нагласио је да је мандатар за састав нове владе Жељка Цвијановић успешна и познаје европске методе, економска питања, а поседује и велику енергију.

       „Она ће сигурно обићи целу Републику Српску, разговарати са људима и приближити владу народу, а влада ће бити један компактан тим“, истакао је Додик.

       Објаснио је да је суштина промене процена да је потребан нови импулс, нова енергија, али и поновно окупљање.

       „Руководство СНСД-а сложило се са коалиционим партнерима да је потребна нова енергија, која ће одговорити новим изазовима који нису толико тешки, али су медијски спиновани“, истакао је Додик.

       Нагласио је да нема проблема са досадашњим премијером Александром Џомбићем, који ће сигурно имати високо место у Републици Српској и у наредном периоду.

       „Сматрали смо да је ово прави тренутак за промене, бирали смо време, а шта говоре ови који су пре нас трошили време на власт, од (Младена) Иванића, СДС-а, (Драган) Чавића, и осталих то смо видели, па и њихове способности... од признања Чавића да је седам хиљада људи побијено у Сребреници, а сада се појављује муслимански командант који каже да се хиљаду муслимана побило између себе. То говори да је Чавић био спреман да прихвати налоге странаца, па се дисквалификовао као озбиљан саговорник о питању будућности Српске“, каже Додик.

       Признао је да је Република Српска свесна економских проблема, али да ситуација није нигде у свету као пре пет-шест година.

       „Кризе свугде има. И Хрватска ће бити за који месец проглашена „болесником” у ЕУ. Имамо проблеме реалне производње, али немамо проблем са фискалном стабилношћу, измирујемо обавезе, дугове. Ми живимо са народом, свесни смо свега, ја имам комшије и знам како људи доживљавају кризу“, каже Додик.

       Република Српска – сапштио је Додик - неће прихватити да се странци у БиХ мешају у локалне теме и сврставају само на страну коју протежирају Бошњаци.

       „Проблем је у чињеници да су амерички амбасадори у БиХ много инволвирани у локална решења и најчешће су били на страни захтева Бошњака у БиХ, а ми смо рекли да то више нећемо прихватати“, рекао је Додик.

       Поводом тезе професора Ненада Кецмановића да је у Републику Српску, највероватније са запада, ушло 10-15 милиона долара којима ће на пролеће покушати да се дестабилизује Бањалука, Додик је рекао да је „пролеће“ политички препознато, али да од тих активности неће бити ништа.

       „Кецмановић је озбиљан аналитичар, ја га ценим, али треба сабрати и видети колико је страних извора у невладиним организацијама. Мислим да нема те способности и да ништа неће бити од тих активности“, рекао је Додик.

       Он истиче да постоји један накарадан систем у БиХ који даје могућност да стране владе путем финансирања невладиних организација утичу на локалне средине и врше одређени притисак.

       „Па све међународне организације, осим Транспаренси интернешнела, смештене су у Сарајеву... Народ је то препознао, много се тога дешавало...“, рекао је Додик.

       О тврдњама да кампању против њега усмерава директно заменик америчког амбасадора у БиХ Николас Хил, Додик истиче да нико не каже конкретно да је тако, али да је проблем у чињеници да „су они много инволвирани у локална решења и да су најчешће били на страни захтева муслимана у БиХ“.

       „Ми повремено сарађујемо, видимо се, наш проблем је конкретно питање БиХ, јер не желимо да препознамо и видимо како се они сврставају на једну страну, па смо рекли да то више нећемо прихватати“, рекао је Додик.

       Указао је да је од 2000. до 2006. године Република Српска инкасирала само девет милиона евра од продаје 800 предузећа, да је било лица која су куповала по 10 предузећа на намештеним лицитацијама, а данас су неспособни власници тог капитала.

       „Ја мирно спавам. Чиним и учинио сам све да Република Српска буде боља. Уверен сам у подршку већине народа“, рекао је Додик и додао да је некима проблем ако он остане „јак“ и после 14 година.

       „Не верујем у системе неких завера. Сарајевски медији о мени данас ћуте, јер су схватили да би било добро да се то не протежира, а ја нисам ни богатији ни сиромашнији него раније“, рекао је Додик.

       Подсетио је да је Република Српска по питању борбе против корупције била изложена сталном посматрању многих међународних структура и навео да је најважније да држава има снажне институције које ће одговорити на сваку врсту изазова.

       „А што се тиче СДС-а, она је синоним лоповлука и криминала. Па зашто они немају неког, него се позивају на (потпредседника Владе Србије) Александра Вучића. Ја га подржавам, као и сваки посао у борби против криминала и корупције. Најлакше би било наћи појединца, неког Елиота Неса, али он у Републици Српској ништа не би урадио“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари