ДОДИК: Република Српска је нападнута и споља и изнутра, али ће издржати све ударе

„СРПСКА НИЈЕ ПЛОД РАТА - НАСТАЛА ЈЕ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ

ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ У БИХ ПОЧЕО“

Милорад Додик

  • Српска ће наставити да гради свој државотворни карактер. И то не треба никога да брине. У сваком случају, то је легитимно. Ми хоћемо да јачамо своју аутономију. РС може да буде у БиХ дефинисаној по Дејтонском споразуму. РС не види своју будућност у централистичкој Босни, она ће се томе супротстављати
  • Западни свет се понаша како му годи… Ја сам искључиво за РС и српски народ који има добро искуство са Русијом. Она је увек своје добре намере показивала и никада није показивала намеру да на штету наше политике афирмише своју. Русија никада није тражила никакав уступак за подршку коју нам је несумњиво давала, и ми то морамо да поштујемо. Ја то поштујем. С друге стране, имамо Запад који и дан-данас тражи да се одрекнемо неких наших националних позиција, па и саме РС

        ТУРБУЛЕНЦИЈЕ које је Република Српска пребродила током 2015. године можда су најјаче од њеног настанка. „Нападнута“ је и споља и изнутра, па се неминовно намеће питање да ли РС може да издржи ударе.

        У интервјуу за Спутњик председник Републике Српске Милорад Додик на ово питање одговара да тенденција има, али да је уверен да се РС не може тако лако срушити.

        Додик је истакао да се спремају за прославу 9. јануара, Дана Републике Српске, упркос одлуци Сарајева да укине тај датум.

        „У вези са тим постоји консензус свих политичких странака у РС, и оних у влади и у опозицији, што је добро, и што говори о томе колико је то важно за РС. То није питање одмеравања моћи ни снаге него се ради о покушају редефинисања и представљања историје на други начин. РС је настала формално 9. јануара. Тачније, неколико месеци раније, кроз одлуке о формирању Српске републике Босне и Херцеговине. Дакле, неколико месеци пре оружаних сукоба, тако да је то био чисти чин политичке воље српског народа и српских националних представника. Према томе, РС није производ рата, а то је оно што Сарајево хоће нама да подметне. Да смо резултат рата, геноцида, и још много чега другог“, истакао је Додик и додао да им предлажу да Дан РС буде дан Дејтона, а он се десио после рата.

        „Оснивање РС је израз воље народа у Босни и Херцеговини у моменту распада бивше СФРЈ. Зато је било потпуно легално донети одлуку која је донета о Дану РС. Наравно, то нису могли да игноришу они који су само неки месец пре тога спровели референдум о самосталној Босни и Херцеговини под руководством Алије Изетбеговића, што и су западне земље врло брзо признале. Али, нису могли да игноришу чињеницу да РС постоји, да има своју територију, народ и ефективну власт и да има све оно што је према критеријумима предвиђено за државу. РС је 9. јануара формирана као држава, и она ће наставити да гради свој државотворни карактер. И то не треба никога да брине. У сваком случају, то је легитимно. Ми хоћемо да јачамо своју аутономију. РС може да буде у БиХ дефинисаној по Дејтонском споразуму. РС не види своју будућност у централистичкој Босни, она ће се томе супротстављати“, навео је Додик.

        Новинар Спутњика упитао је председника РС да ли мисли да су делом  притисци на РС везани и за добре односе са Русијом?

        „На глобалној сцени је општа поларизација. Западни свет се понаша како му годи… Што се мене лично тиче, ја сам искључиво за Републику Српску и српски народ. Српски народ има добро искуство са Русијом, и она је увек своје добре намере показивала и никада није показивала намеру да на штету наше политике афирмише своју. Русија никада није тражила никакав уступак за подршку коју нам је несумњиво давала, и ми то морамо да поштујемо. Ја то поштујем.

        С друге стране, имамо Запад који и дан-данас тражи да се одрекнемо неких наших националних позиција, па и саме РС, јер је то, по њима, неки пут којим треба да идемо. У суштини, они се вежбају на нама, не уважавају реалност и не чују оно што ми говоримо. С друге стране, ја сам свједок тога да Русија слуша шта ми говоримо, сагледава ситуацију, а у неким детаљима и мене некада изненади. Овде се све ради на спекулацијама западних амбасада и високог представника, који пишу фризиране извештаје о Босни и Херцеговини, у покушају да оправдају високе плате које имају. У тој поларизацији се многи сврставају овамо или тамо“, истиче Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари