ДОДИК: РС не жели да губи корак због ФБиХ

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА ЈЕ КРИЗА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

ПЕРМАНЕНТНА И ДА ЈЕ ЗАРОБИЛА ЦЕЛУ БИХ

  • Видљиво је да ФБиХ успева да, уз подршку одређених страних структура, своје проблеме наметне као главне проблеме у БиХ што је основни проблем. Ми не желимо да решавамо проблеме ФБиХ нити желимо да имамо штету од тога. Не желимо да губимо корак у европским интеграцијама због ФБиХ, рекао је Додик након сусрета са министром иностраних послова Кипра Ерато Козаку-Маркулис

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС не жели да губи корак у европским интеграцијама због Федерације БиХ, која хронично показује своју неефикасност и неспособност, што се рефлектује и на БиХ у целини.

        Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је данас и годинама уназад Република Српска једина самоодржива политичко-територијална целина у БиХ.

        „Видљиво је да ФБиХ успева да, уз подршку одређених страних структура, своје проблеме наметне као главне проблеме у БиХ што је основни проблем. Ми не желимо да решавамо проблеме ФБиХ нити желимо да имамо штету од тога. Не желимо да губимо корак у европским интеграцијама због ФБиХ“, рекао је Додик након сусрета са министром иностраних послова Кипра Ерато Козаку-Маркулис.

        Оценио је да је криза у Федерацији БиХ перманентна и да је несумњиво заробила целу БиХ, а самим тиме има утицаја и на РС.

        „Та криза не утиче на институционални капацитет и не преноси се у смислу могуће институционалне кризе у РС“, појаснио је Додик.

        Према Додиковим речима, не може бити коалиције на нивоу БиХ. Како је рекао, да може да бира политичке савезнике - никад не би изабрао лидере СДП-а Златка Лагумџију или СДА Сулејмана Тихића, али да је БиХ државна заједница и да су они легално изабрани представници из ФБиХ.

        Додик је објаснио да је ЕУ дала добру шансу БиХ, смањујући услове за подношење кандидатуре само на два - „Сејдић и Финчи“ и механизам координације, али и да ће се стати „ако то партнери из БиХ желе да злоупотребе, ширећи захтеве за интервенције у Уставу БиХ“.

        Истакао је да се у БиХ води политичка битка да Савет министара БиХ буде претворен у владу БиХ.

        „Захтеви да се умањи значај Председништва БиХ управо су зато да се омогући простор за јачање Савета министара БиХ, што РС не жели“, појаснио је Додик.

        Говорећи о економским проблемима, рекао је: „Наш реални сектор је почео да пада када су престале наруџбе из Европе и када нисмо нашли нова тржишта. А у БиХ постоји опструкција да се нешто уради у решавању тог проблема што је доказ да је БиХ неодржива.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари