ДОДИК: Русија је наш најважнији партнер - чак и у политичком смислу

ПРЕДСЕДНИК РС: СРПСКА ЈЕ ДРЖАВА А БИХ ЈЕ ЊЕН ОКОВ

  • На питање колико оваква БиХ још може да траје, Додик је одговорио да може да „траје колико хоће“, али ће на крају да се заврши распадом
  • Овде, нагласио је, огроман проблем представљају хегемонистичке намере Бошњака
  • Додик је рекао да ће Српска сарађивати са Русијом  у области  безбедности и економије. „Русију доживљавамо као нашег најважнијег партнера у економском погледу и то не треба да буде изненађење, чак и у политичком смислу“

        РЕПУБЛИКА Српска је држава а БиХ је њен оков - оценио је предсједник РС Милорад Додик.

        „На Балкану постоје две српске државе. Осим Србије, то сигурно јесте и РС, и по дефиницији из Дејтона и по дефиницији из Монтевидеа, где су утврђени међународни критеријуми за формирање држава и где је речено да три критеријума морају да постоје - територија, народ и функционална власт“, рекао је Додик за Еуроблиц.

        Он је додао да Српској недостаје међународно признање, којег има у одређеној мери, али оно није у капацитету међународно признате државе, чланице у УН.

        На питање колико оваква БиХ још може да траје, Додик је одговорио да може да „траје колико хоће“, али ће на крају да се заврши распадом.

        „Кошта нас стотине милиона, милијарде марака та неспособност БиХ, односно нехтење да се БиХ прихвати онако како је могуће. Уважите, господо Бошњаци да постоји РС и уважите наше надлежности“, рекао је Додик.

        Председник Српске констатовао је да нису успели  покушаји међународне заједнице - војни, политички и финансијски, да створе БиХ и да је одрже.

        „Последњи покушај  међународне заједнице  био је  допринос потпуном дебаклу БиХ када су, рецимо, игнорисали политичку вољу у Федерацији БиХ и дали подршку платформи око Златка Лагумџије (СДП БиХ), а за мање од две године имамо потпуно враћање на оне позиције од пре интервенционизма међународне заједнице“, рекао је Додик.

        Он је осудио недавни потез председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је након отворених преговора између РС и Хрватске о изградњи хидроелектране „Дубровник два“ рекао да „то не може“. „Не може БиХ успети са 'не може'. Овде огроман проблем представљају хегемонистичке намере Бошњака“, сматра  Додик.

        Он је оценио да односи Србије и Републике Српске морају да буду чвршћи и додао да Београд мора више рачуна да поведе о Србима ван Србије. Додик је рекао да РС, односно БиХ, по питању признања независности Косова и Метохије, неће ићи испред, него иза Београда.

        Додик је рекао да ће Српска сарађивати са Русијом  у области  безбедности и економије. „Русију доживљавамо као нашег најважнијег партнера у економском погледу и то не треба да буде изненађење, чак и у политичком смислу“, каже Додик.

        Говорећи о економском развоју РС, Додик је истакао да су јавни радови увек одговори на велике глобалне кризе.

        „Аутопутеви су само део тога, а енергетика је додатни део. Мислим да ћемо брзо завршти разговоре за понуђаче за Бук Бијела. У привреди морамо да урадимо нови процес реиндустријализације, који би помогао или би утицао на то да свако место у седишту локалне заједнице покуша рехабилитовати неки привредни, индустријски погон“, каже Додик и истиче  да би наредни сегмент могла бити пољопривреда.

ЕУ одузима Србији Косово, а ви с њима преговарате

        „ВИДИМО да је Србија сада у процесу конституисања нове власти, али исто тако Србија је годинама у трагању за собом, у политичком смислу. Србија је била подложна утицајима са стране у кретању према ЕУ. Веома некритично у условима када та иста Европска унија одузима Србији Косово, а ви идете с њима у процес преговарања“, упозорио је Милорад  Додик. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари