ДОДИК: Русија за очување Дејтона, крак Јужног тока стиже до Новог Града

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ У МОСКВИ РАЗГОВАРАО СА ЛАВРОВОМ,

ТИТОВОМ И МИЛЕРОМ

  • Председник Српске истакао да нема дилеме да ће се градити крак гасовода у Републици Српкој који ће ићи из Србије и ући у Српску код Бијељине, на локацији која ће бити утврђена, а затим даље према Бањалуци до Новог Града
  • Током сусрета са председником управе Гаспрома Алексејом Милером потврђено опредељење руске стране да се граде две термоелектране на гас у Српској
  • Додик оценио да је битно решавање проблема крака гасовода који ће ићи од Батајнице код Београда до уласка у Српску, те да је договорено да ће то питање решавати Србијагас, Гас Рес и Гаспром

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Русија остаје снажно на позицијама Дејтонског мировног споразума, међународног уговора, који није успоставио само мир у БиХ, него и саме односе.

       Додик је у телефонској изјави Срни из Москве рекао да се данас састао са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и његовим замеником Владимиром Титовим који су дали пуну подршку очувању Дејтонског мировног споразума, БиХ у оквиру тог споразума и позиције Републике Српске онако како је лоцирана у том споразуму.

       „Све то омогућава да са сигурношћу можемо тврдити да је Српска у Русији примљена са значајном пажњом. Москва је посвећена интересима и проблемима Српске на највишем нивоу, као и на дипломатском и привредном плану“, истакао је председник Српске.

       Он је додао да је током сусрета разговарано и о низу отворених билатералних и регионалних питања, политичкој ситуацији у Српској, међусобној економској сарадњи и односима који се тичу низа пројекта, као што су Рафинерија нафте Брод, Рафинерије уља Модрича, сарадња са Гаспромом, који у Српској отвара нове бензинске пумпе, а посебно о изградњи гасовода Јужни ток.

       Он је указао да је на састанку констатовано да се односи Српске и Русије на политичком, економском, образовном и културном плану веома добро развијају и да у том погледу нема застоја.

       Напоменувши да ће имати још неколико састанака на којима ће бити речи о могућностима улагања у Републику Српску, Додик је најавио да ће се сутра састати са представницима компаније Зарубежњефт, која је значајан инвеститор у Републици Српској, као и са делегацијом посланика руске Думе, коју ће предводити лидер Либерално демократске партије Владимир Жириновски.

       Додик је открио Срни да би у наредних неколико недеља требало да буде сачињен предлог уговора који ће формализовати однос Руске Федерације и Српске у вези са гасоводом Јужни ток.

       Додик је појаснио да ће предлог уговора сачинити правници из Српске и Министарства иностраних послова Руске федерације и да ће тиме бити створени формални услови да дође до формирања заједничке фирме између Гаспрома и Гаса Рес, које треба да деси одмах након тога, а најкасније у мају или јуну.

       Након састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, председником Управног одбора Гаспрома Алексејем Милером и његовим сарадницима у Москви, Додик је истакао да је јуче у Бањалуци добио писмо од министра енергетике Руске Федерације у којем потврђује да је изградња гасовода за Српску у саставу глобалног пројекта Јужни ток, што је потврђено и у данашњим разговорима.

       „Када се формира та нова фирма, онда ће Република Српска имати прилику да са Гаспромовом фирмом, која врши продају гаса, направи уговор о дистрибуцији гаса и обезбеђењу количина гаса за Српску“, рекао је Додик.

       Председник Српске је истакао да нема дилеме да ће се градити крак гасовода у Републици Српкој који ће ићи из Србије и ући у Српску код Бијељине, на локацији која ће се утврдити, а затим даље према Бањалуци до Новог Града.

       Додик је оценио да је битно решавање проблема крака гасовода који ће ићи од Батајнице код Београда до уласка у Српску, те да је договорено да ће то питање решавати Србијагас, Гас Рес и Гаспром.

       „Раније у састанцима две владе, а и у оквиру Савета за специјалне везе, утврђен је политички став и дата подршка оваквом решењу. Све то скупа говори да се овом пројекту прилази веома озбиљно и да у том погледу неће бити застоја“, додао је Додик.

       Нагласио је да се у марту очекује долазак оперативаца из Гаспрома, који ће у Бањалуци радити на прецизирању детаља уговора, а да је Милер потврдио да ће доћи у Бањалуку кад се буде потписивао комерцијални уговор о гаранцијама за гас за Српску.

       Додик је истакао да је ово један од значајних дана за Српску, имајући у виду потврде које су данас добијене у вези реализације пројекта.

       „Имати гас као енергетски ресурс представља стабилну и сигурну енергетску будућност. С друге стране, гас је еколошки чист, не загађује животну средину и омогућава пребацивање привреде и становништва на кориштење гаса“, навео је Додик.

       Председник Српске је оценио да су данашњи разговори били веома успешни, напоменувши да је током сусрета са Милером потврђено опредељење руске стране и да се граде две термоелектране на гас у Српској.

       На састанку са представницима Гаспрома било је речи и о топланама у Бањалуци, Добоју, Бијељини и Брчком, које ће се наћи на поменутој траси, како би се обезбедиле додатне количине гаса и решило питање снабдевања ових заједница.

       „Било је речи и о могућој реконструкцији термоелектране Угљевик 1, која има застарелу технологију, о чему се мора водити рачуна“, рекао је председник Српске.

       Додик је додао да је договорено да се, када дође време, та електрана „пребаци“ на гас, што ће обезбедити одржавање радних места и енергетску стабилност не само Угљевика, него и целе Српске.

       Он је закључио да Српску чека не само изградња гасовода, него и секундарне мреже за грање градова, индустријских капацитета, напомињући да ће у Бањалуци у наредних месец дана почети и оперативне активности на изградњи дистрибутивне мреже за гас, што би требало да буде завршено када гас дође до Српске.

       „Они који добро мисле Републици Српској морају данас да буду задовољни јер је Српска, уз велико разумевање руских партнера, осигурала нешто што ће у будућности сигурно обезбедити енергетску стабилност и нова радна места“, истакао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари