Додик са Лавровом: Русија привржена Дејтону и жели ширење сарадње са Српском

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ДАО ВИСОКУ ОЦЕНУ ДОДИКОВОМ ДОПРИНОСУ ОЧУВАЊУ ДЕЈТОНА И НАГЛАСИО ДА ЈЕ ТО У ИНТЕРЕСУ СВИХ У БИХ

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик срео се данас у Москви са министром иностраних послова РФ Сергејом Лавровом и пренео му захвалност руским властима јер та земља, како је навео, с принципијелном одговорношћу, стоји иза међународног права, а самим тим и иза Дејтонског споразума, који је гаранција очувања стабилности у БиХ.

         Додик је рекао за Радио Републике Српске да званични став Русије и даље остаје подршка Дејтонском мировном споразуму и међународном праву у БиХ.

         „Русија је и кроз свој ангажман у Савету за имплементацију мира и Савету безбедности, заступала исте ставове о Босни и Херцеговини, који подразумевају да се сва питања морају решити договором три народа”, рекао је Додик након разговара са Лавровом.

         Током састанка, разговарано је и о улози РС у развоју односа у БиХ, изградњи крака гасовода „Јужни ток”, Рафинерији нафте у Броду, истраживањима нафте која води „Газпром” и активностима Сбербанке у РС, саопштено је из Кабинета председника РС.

         Лавров је током разговора указао да Русија и РС „имају тесне везе и низ заједничких пројеката, посебно у области енергетике“.

         „Да би се односи са БиХ развијали успешно, и били што ефикаснији, за Русију су важни мир и стабилност БиХ „ нагласио је Лавров. У том смислу, наводи се, високо је оцењен допринос Додика очувању Дејтонског споразума, што је у интересу свих конститутивних народа.

         Лавров је честитао Додику на одликовању Међународног фонда јединства православних народа за истакнуту улогу у јачању јединства православних народа и јачању и унапређивању хришћанских вредности у друштву.

         Лавров је подвукао да је одликовање оцена Додиковог доприноса промовисању цивилизацијског заједништва.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари