ДОДИК: Спречићу „увоз” у Српску немира и револуције из Федерације БиХ

ОЦЕНИО ДА ЈЕ СРПСКА НЕСИГУРНА У БИХ, АЛИ ПОЗВАО ПРЕДСТАВНИКЕ РС У САРАЈЕВУ ДА СПРЕЧЕ РУШЕЊЕ ДЕЈТОНСКОГ ПОРЕТКА БИХ

  • Блокада Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и немири у ФБиХ део су јединственог пројекта дестабилизације, која би требало да доведе до новог уставног уређења БиХ или привлачења интереса међународне заједнице, која би у интересу Бошњака успоставила нову БиХ
  • Догађаји у Федерацији БиХ имају политичку позадину и вођени су од центара моћи у ФБиХ. Покушаји да се ти немири пребаце у Српску су видљиви, али Српска је спремна да се супротстави било каквом насиљу и 'увозу' немира из ФБиХ
  • Полиција Републике Српске неће дозволити „увоз нереда у Српску, спречиће рушење зграда и институција Републике и неће оклевати да спречи насиље било које врсте
  • Грађани Српске могу бити сигурни у стабилност и мир у Републици, они су опредељени за Републику Српску и нису спремни да прихвате било какве увезене револуције, а поготово не из Федерације БиХ
  • Показаћемо да Република Српска има капацитет да одржи мирну ситуацију. Моја обавеза је да спречим хаос и да немири из Федерације БиХ не уђу у Српску. То није питање политичке власти, него државности Републике Српске
  • Ако Инцко призива оружане снаге у БиХ, поставља се питање - није ли је и високи представник део овог сценарија?

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се БиХ показала као несигурно место за Српску.

         Открио је да представници РС у заједничким институцијама БиХ раде у условима изразитих притисака и да је нарушена безбедност њиховог рада.

         Навео је да, без обзира на то, треба наставити са радом у институцијама, како би се сачувао уставни поредак БиХ.

         „БиХ је у изразитој кризи, искључиво генерисаној из Федерације БиХ, која је настала упорним кршењем Дејтонског споразума. БиХ може да буде једино државна заједница састављена од два ентитета и ни у којим условима не може да се ојача њена централизација”, поручио је Додик данас након састанка са представницима Српске у заједничким институцијама БиХ.

         Новинарима је појаснио да је овај састанак сазван да би се размотрила ситуација настала након покретања истраге против Насера Орића и других због злочина над Србима, али и због актуелне ситуације у ФБиХ.

         Додик је поручио да је Српска јединствена у очувању уставног поретка, својих институција и своје самоодрживости.

         Нагласио је да су блокада Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и немири у ФБиХ део јединственог пројекта стварања дестабилизације, која би требало да доведе до новог уставног уређења БиХ или привлачења интереса међународне заједнице, која би у интересу Бошњака требало да успостави нову БиХ.

Нереди у Тузли

         „Догађаји у Федерацији БиХ имају политичку позадину и вођени су од центара моћи из ФБиХ. Покушаји да се ти немири пребаце у Српску су видљиви, али Српска је спремна да се супротстави било каквом насиљу и 'увозу' немира из ФБиХ”, поручио је Додик.

         Он је напоменуо да Полиција Републике Српске неће дозволити „увоз” нереда у Српску, да је одлучна да спречи рушење зграда и институција Републике, те да неће оклевати да спречи насиље било које врсте.

         „Грађани Српске могу бити сигурни у стабилност и мир у Републици, они су опредељени за Републику Српску и нису спремни да прихвате било какве увезене револуције, а поготово не из Федерације БиХ”, рекао је Додик.

         Додик је, након данашњег састанка са српским представницима у институцијама БиХ, истакао да су сви учесници изразили незадовољство радом институција БиХ за спровођење закона, који се тичу ратних злочина над Србима.

         „Чињеница да Тужилаштво БиХ годинама опструише истраге злочина над Србима говори да је реч о перманентом изношењу политичког става да треба створити слику о кривици само једног народа, а за то се може навести неколико примера, од случаја 'Дудаковић' до последњег случаја 'Орић'”, навео је Додик.

         Он је напоменуо да је Орић према пресуди Хашког трибунала ослобођен командне одговорности, али не и одговорности за злочин који је лично починио. „Пресуда у Хагу чак упућује на његову могућу одговорност у том случају”, рекао је Додик.

         Учесници састанка осудили су и подршку политичких лидера осумњиченима за ратне злочине над Србима.

         „Сматрамо да је то акт противан помирењу, против правде, урушава принцип да злочинци морају да одговарају и урушава потпуно поверење у институције БиХ”, закључио је Додик.

         Он је оценио да је међународна заједница, својим олаким игнорисањем стања у БиХ, генерисала многе проблеме у овој земљи.

         „У начину на који су покушавали да реше проблеме, односно у кршењу Дејтонског мировног споразума, што је својствено високим представницима, сигурно лежи основа проблема у БиХ”, рекао је Додик коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да би, ако стање у БиХ буде ескалирало, требало, евентуално, размислити и о трупама ЕУ.

Насер Орић

         Упозорио је да је неопрезно свако позивање било какве оружане снаге у БиХ, јер БиХ треба мир, а не оружане снаге.

         „Ми ћемо показати да Република Српска има капацитет да одржи мирну ситуацију. Моја обавеза је да спречим хаос и да немири из Федерације БиХ не уђу у Српску. То није питање политичке власти, него државности Републике Српске”, поручио је Додик.

         Он је новинарима рекао да Републику Српску доживљава као државу, свидело се то некоме или не и да ће се власти у Српској тако понашати и убудуће.

         „Ако Инцко призива оружане снаге у БиХ, поставља се питање није ли је и високи представник део овог сценарија. Боље би било да се остане на чињеници да проблеме у БиХ могу да реше само властите институције”, поручио је председник Српске.

         Притом је оценио да Инцкове речи нису европски пут БиХ, као што то нису ни изјаве европског посланика Јелка Кацина да су дешавања у Тузли европска нада БиХ.

         „Хвала им на тој нади, али нисам видео да су попаљене институције по земљама ЕУ”, закључио је Додик.

         У наставку је поново упозорио да ће полиција Српске забранити сваки организовани улазак демонстраната из Федерације БиХ у Српску.

         „Неће бити проблем за мирне протесте у Српској који су пре тога најављени и који се одржавају на местима која су законом за то предвиђена. Заустављање саобраћаја и рушење институција у Српској биће спречено полицијом, јер је то незаконито”, рекао је он.

         Коментаришући демонстрације у ФБиХ, Додик је истакао да жели да у БиХ и у ФБиХ тренутно престане било какав облик насиља.

         „Мислим да одговорни људи тамо треба да седну и виде шта им је чинити и како обезбедити да институције система функционишу”, нагласио је Додик.

         Предсједник Српске је запитао - да ли је могуће да је у ФБиХ на сцени сценарио сличан оном у Либији, Египту и Украјини?

         Додик рекао је да Српска нема никакве користи од институција БиХ, које су бесмислене и имају дупле аршине, о чему, између осталог, сведочи и случај у вези са генералом Војске Републике Српске Манојлом Миловановићем.

         „Индикативно је то да је генерал Миловановић прошао многе истраге у прошлости и да ни у једној није био ни осумњичен за било каква дела ратног злочина и кривична дела из рата”, рекао је он.

         Додик је додао да се случај у вези са Миловановићем појавио у тренуцима када је видљиво да прича о Насеру Орићу и другима заостаје, иако је 2006. процесуиран од Тужилаштва у Бијељини.

         Он је поновио да Српска, нажалост, нема никакве користи од институција БиХ и да би било корисније да се постигне договор о мирном разлазу.

         „Било би корисније да седнемо и да се договоримо о ситуацији мирног разлаза у БиХ и да живимо једних поред других неометано са меком ентитетском линијом и пребивалиштима које можете да користите како вам одговара”, назначио је Додик.

         Он је рекао да су непотребне најаве да ће се на предстојећим председничким изборима у Републици Српској кандидовати Муамер Зукорлић или Сејфудин Токић, истичући да је то злоупотреба БиХ и да најмање користи БиХ.

         „Свако на своме треба да очува мир и добру сарадњу са другима. То је оно што нам данас треба у целом региону”, закључио је Додик.

         Састанку су присуствовали члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, министар финансија БиХ Никола Шпирић, председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и други представници Српске у заједничким институцијама БиХ.

         На састанку, на којем је разматрана ситуација настала након покретања истраге против Насера Орића и других од правосуђа Србије за злочине над Србима, учествовали су и председник Народне скупштине Српске Игор Радојичић, председник Владе Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Радислав Јовичић и министар правде Српске Горана Златковић.

         Између осталих, састанку су присуствовали и председници ДНС-а Марко Павић и Социјалистичке партије Петар Ђокић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари