ДОДИК: Србија је најмоћнија на Балкану и мора повратити место које јој припада

ПРЕДСЕДНИК РС ТРАЖИ ЗАЈЕДНИЧКУ СРПСКУ ПОЛИТИКУ ЗА ЦЕО РЕГИОН

  • Политика међународног фактора до сада је била да умањи значај Србије, за шта је Србија делимично и сама крива због пасивности коју је показивала у односима са светом
  • Не кажем да избор Србије не треба да буде ЕУ, али не на јадан начин. Она тамо уноси потенцијал, тако треба и да се постави, а не да мољака за свој статус
  • Спремни смо увек и свуда да бранимо Србију. Али, очекујемо исти однос. Не може Србија да се договара са Сарајевом, а да се Бањалука не пита

        СРПСКА и Србија морају да нађу заједничке одговоре на проблеме који тиште српски народ - од Косова, до Црне Горе и Хрватске - изјавио је председник РС Милорад Додик.

        „Сада нам треба заједничка српска политика за цео регион. Морамо да саберемо где смо, шта нам се дешава, шта нам је интерес и да се за тај интерес заједно боримо. Хоћу да покренем питање заштите српског народа где год се он налази, јер сматрам да је то моја и обавеза свих који су на местима на којима се одлучује“, истакао је Додик.

        Председник Српске каже да су он и Николић на састанку у Београду изнели готово истоветне ставове о свим питањима, па тако и о Косову, и о Дејтону.

        „Договорили смо се да морамо више да сарађујемо у области образовања, културе, спорта, економије. Крајем септембра ћемо имати седницу заједничког савета у Бањалуци где ће бити и председник Николић и премијер Ивица Дачић. Тада ћемо направити нову мапу наших односа“, објаснио је Додик.

        Он је навео да је политика међународног фактора до сада била да умањи значај Србије, за шта је Србија делимично и сама крива због пасивности коју је показивала у односима са светом.

        „Ћутала је и када се ради о њој, а и када се ради о Републици Српској, када је Дејтонски споразум грубо рушен више пута, а увек на штету српског народа“, каже Додик.

        Председник Српске наглашава да Србија, као најмоћнија држава на Балкану, мора да постане свесна своје улоге и да врати место које јој припада.

        Додик сматра да Србија не добија ништа посебно од ЕУ. „Не кажем да избор Србије не треба да буде ЕУ, али не на јадан начин. Она тамо уноси потенцијал, тако треба и да се постави, а не да мољака за свој статус“, поручио је Додик, истичући да је уверен да ће тако и бити.

        Он истиче да утицај на Српску није могућ и да су то већ сви разумели.

        „Спремни смо да учинимо све за Србију, па и кад се задире у наше интересе, али то ћемо чинити само кад је потпуно јасно да је то у интересу Србије. И да то чинимо свесно“, каже Додик.

        Он очекује да убудуће буде више консултован о питањима која се тичу Републике Српске.

        „Ко о нама зна боље од нас, како неко нешто може договарати о нама, а да нас не пита. Ми све разумемо и све Србији праштамо. Спремни смо увек и свуда да бранимо Србију. Али, очекујемо исти однос. Не може Србија да се договара са Сарајевом, а да се Бањалука не пита. Уверен сам да тога неће бити. Коме год то сметало, наши одговори морају бити заједнички“, објаснио је Додик.

        (Независне новине)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари