ДОДИК: Српска ће вратити одузете надлежности, договором или у „револуционарном тренутку“

СПРЕМА СЕ ДА ТУЖИ БИВШЕГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА У БИХ ВОЛФГАНГА ПЕТРИЧА

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска спрема тужбу против бившег високог представника у БиХ Волфганга Петрича, јер је у време мандата кршио Устав и људска права, те наметао уставна решења.

        Додик је напоменуо да је Република Српска својевремено ангажовала адвокатске тимове на припреми тужбу и против бившег високог представника Педија Ешдауна пред британским правосуђем.

        Председник Српске је за „Еуро Блиц“ рекао да су тужбе требало да поднесу бивши функционери Републике Српске, које је под плаштом бонских овлашћења сменио Ешдаун.

        „Осим адвокатских тимова, организовали смо прикупљање материјала, па чак и сведока. Међутим, полако, под притиском странаца, који су се озбиљно уплашили могућности да суд у Великој Британији пресуди да је Ешдаун кршио међународно право у БиХ, одустајали су они који је требало да туже“, рекао је Додик, додајући да је у току проналажење услова да Српска тужи Петрича.

        Додик је поручио да Српска никада неће одустати од намере да врати одузете надлежности.

        „Да ли ће то бити ствар договора или неког револуционарног тренутка, видећемо. Нисам сигуран да се то може урадити за годину-две, али ако Република Српска пристане да одустане од тога, онда је пристала да буде понижена и поражена“, нагласио је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари