ДОДИК: Српска има свој пут, био у Сарајеву амерички или нечији други изасланик или не био

ЛИДЕР СНСД ОЦЕНИО ДА ЈЕ МЛАДЕН ИВАНИЋ У СУШТИНИ

- БОШЊАЧКИ КАНДИДАТ ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ ИЗ РС

Милорад Додик

  • БиХ нам не даје никакво оправдање да останемо. БиХ је неефикасна и спречава наш економски развој и политички став. Озбиљна политика се мора супротставити тим оковима који су нам наметнути. БиХ може остати у неком оквиру, али ако о томе нема договора -једина солуција је дезинтеграција - не у смислу насиља, већ мирног разлаза и политичког процеса

        ЛИДЕР Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да је уверен у победу СНСД-а на предстојећим октобарским изборима у БиХ о чему говоре све анкете и показатељи са терена.

         „Уверен сам у победу Жељке Цвијановић за члана Председништва БиХ, јер кандидовање Младена Иванића није кандидатура странака него једна потпуно сумњива прича и насилно стављање које нама даје за право да мислимо да је Иванић бошњачки кандидат за члана Председништва БиХ из Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Он је нагласио да српски глас у Предсједништву искључиво може да носи Цвијановићева коју подржавају и коалициони партнери СНСД-а и многа удружења грађана.

        И када је реч о функцији предсједника Републике Српске, Додик каже да је уверен у победу, истичући да активности из прошлости говоре и какав ће однос према Српској бити у будућности.

         „Моја намера је да наставим да се борим за Републику Српску и сваког човека у њој, за економски развој Републике Српске, зато нам је потребно да заједно са нашим кандидатима и народом добијемо довољну већину да формирамо власт, а уверен сам да ће тако и бити“, рекао је Додик.

        Он је истакао да о противкандидатима за председника Републике Српске не жели да говори иако претпоставља да ће они о њему имати шта да кажу.

        Додик рекао је да је од иницијативе о могућем увођењу функције представника САД у БиХ у вези са формирањем трећег ентитета важнији политички став домаћих структура.

         „Ми имамо своју политику Републике Српске и српског народа и мислимо да треба да добијемо подршку да би ту политику могли да представимо. То је показао господин /Небојша/ Радмановић радећи у Председништву БиХ, а уверен сам апсолутно и у Жељку Цвијановић, Николу Шпирића, Игора Радојичића и себе да можемо да изнесемо све изазове“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Према његовим речима, у прошлости је било јачих притисака него што би се могло очекивати од неког новог изасланика или било ког другог.

         „Ми имамо проблема са БиХ. БиХ нам не даје никакво оправдање да останемо. БиХ је неефикасна и спречава наш економски развој и политички став. Само озбиљна политика мора да рачуна на две ствари - а то је да се супротстави тим оковима који су нам наметнути“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да је Република Српска примарно за мир и Дејтонски споразум, да БиХ може да остане неком у оквиру, али да ако о томе нема договора, једина солуција јесте дезинтеграција не у смислу насиља, већ мирног разлаза и политичког процеса.

         „То је наша политика био ту амерички или нечији други изасланик или не“, поручио је председник Српске.

        Додик сматра да је на виши ниво дигнута и прича о конференцији коју у Берлину организује немачки канцелар Ангела Меркел и истиче да, колико му је познато, на скупу БиХ није једина тема, већ је реч о региону и Немачкој која жели да помогне.

        Он каже да не зна ни ко су учесници конференције, ни какви ће закључци бити.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари