ДОДИК: Српска неће да иде ка ЕУ са све мање аутономије и све слабија

БИХ МРТВОРОЂЕНЧЕ: А. ИЗЕТБЕГОВИЋ ЈЕ У ДЕЈТОНУ МОГАО

ДА НЕШТО ПОТПИШЕ САМО У ИМЕ БОШЊАКА

Милорад Додик

  • Поводом изјаве амбасадорке САД у БиХ, Морин Кормак, да је разговарала са ствараоцима Дејтона који су јој рекли да није било предвиђено да Дејтон траје, председник РС упозорио: То је међународни уговор и не може један амбасадор тако лако да даје такве квалификације. Република Српска је за време Дејтона имала територију, ефективну власт и вољу народа, а - БиХ није

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поручио је да она не жели да на путу ка Европској унији изгуби аутономију и да буде мања и слабија него пре кретања на тај пут.

        Додик је нагласио да се воља оних који иду према ЕУ мора поштовати и указао да је раније имао далеко више ентузијазма и, на неки начин, идеализовао Европу.

        „Сада није тако. Али, мислим да и многи људи у БиХ више нису сигурни да је то толико идеално, као пре десетак година. Идеална или не, ЕУ је реалност, а у свим реалностима има добрих и лоших ствари“, констатовао је Додик.

        Председник Српске не види разлог да интервенција САД према БиХ буде толика колика јесте, те додаје да је морао да реагује када је амбасадор САД у БиХ Морин Кормак рекла да је разговарала са ствараоцима Дејтона који кажу да није било предвиђено да Дејтон траје.

        „То је међународни уговор и не може један амбасадор тако лако да даје такве квалификације“, истакао је председник Републике Српске.

        Додик је подсетио да је Република Српска за време Дејтона имала територију, ефективну власт, вољу народа, а БиХ није, него је у том моменту била подељена, без заједничких институција власти, без заједничке воље да она постоји.

        Председник Републике Српске је додао да је БиХ мртворођенче зато што је Алија Изетбеговић, уместо у име Бошњака, потписао споразум у име БиХ, коју није у том тренутку могао да представља и није био легитиман.

        „То је разлог зашто је, мислим, од почетка кренуло климаво, али је то омогућило да се успостави мир и тај мир очигледно траје. И свима нам је било стало до мира више него до екстремних опција“, рекао је Додик.

        За тежњу Бошњака да свој језик назову босанским, Додик је рекао да нема потребе да се оспорава било чији језик, али нема потребе ни да се (Републици Српској) намећу неке ствари.

        Он је подсетио да је Република Српска изменила Устав и да се говоре равноправни језици, а за таква решења гласали су и представници Бошњака.

        Додик, који је и председник СНСД-а, рекао је да је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рационалан политичар који покушава да политику на којој добије изборе успешно спроведе.

        Он је рекао да се са Човићем веома често чује и види, да га уважава као лидера странке, са њим дели мишљење о многим политичким питањима, али то никада није усмерено против неких трећих у БиХ.

        Додик је такође истакао да председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић ужива његову пуну подршку и да нема намеру да је смењује након што су опозициони посланици одлучили да је бојкотују у парламенту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари