ДОДИК: Српска неће дозволити да се у име евроинтеграција слаби њена аутономија

ПОНОВИО ДА БИ НАЈБОЉЕ БИЛО ДА БИХ ПОСТАНЕ КОНФЕДЕРАЦИЈА СА ТРИ ДРЖАВНОТВОРНА ЕНТИТЕТА

 

  • У интервјуу Федералној телевизији није крио да ће радити на томе да грађани Српске добију држављанство Србије и да тамо имају активно бирачко право, као што то имају Хрвати у БиХ и Мађари у Србији
  • Нагласио је:„Поносни смо што имамо присне и добре односе са Србијом и Србија је оно у шта гледамо, далеко више него у Сарајево”
  • Обећавано нам је да ће реформа одбране појефтинити издвајања за војни сектор, а данас је то далеко више него што је било на почетку. То је била класична превара
  • Уколико би у РС избиле рушилачке и насилне демонстрације, имаће одговор органа за заштиту јавног реда и мира. Неће се десити као у ФБиХ да неко притисне дугме па попале Председништво БиХ и кантоналну владу, а онда неко поново притисне дугме и паљење престане”, упозорио је председник Српске

         СРПСКА неће дозволити да се евроинтеграције БиХ користе за моделирање уставног уређења земље с циљем слабљења аутономије РС –упозорио је и Брисел и Сарајево Милорад Додик.

         Изјавио је да те поручио да БиХ не може имати једног предсједника и владу.

         Председник РС истовремено је истакао да јесте за европску перспективу БиХ, али само уколико она не подразумева укидање или смањење аутономије Републике Српске.

         „Желимо да будемо видљиви у том процесу и да учествујемо у процесу европских интеграција. Процес који смо раније имали, а који се звао функционална БиХ, у правилу је тражио нове институције и нове органе на нивоу БиХ”, подсетио је Додик вечерас гостујући на Федералној телевизији.

         Он је напоменуо да је то било усмерено ка томе да Република Српска изгуби своје надлежности, институционално да се ојача БиХ и тиме смањи аутономија РС.

         „Ми смо рекли да је то пут који не желимо да следимо и драго нам је што смо сада у позицији да преговарамо о механизму координације у БиХ, који уважава надлежност свих нивоа власти и обезбеђује укључивање свих нивоа власти”, рекао је председник РС.

         Нагласивши да је РС обезбедила институционалне капацитете да прихвати европска питања и да се са њима носи, Додик је рекао да је свестан да је европски пут - пут прилагођавања, али да не би требало да се много разликује од оног које су пролазиле друге земље које су се придруживале ЕУ.

         Говорећи о реформама које су злоупотребљене на начин да се ослаби РС, а ојачају институције БиХ, Додик је као пример навео реформе у систему одбране, правосуђа и индиректних пореза.

         „Када је реч о одбрани, речено је да ће та реформа појефтинити издвајања за војни сектор, а данас је то далеко више него што је било на почетку. То је била класична превара оних који су стајали иза те реформе, објашњавајући нама да ће то довести до смањења трошкова и да та средстава можемо да усмеримо на неке друге секторе”, рекао је Додик.

         Он је подсетио да је став СНСД-а, чији је председник, да БиХ мора да буде демилитаризована, те да у том смислу као своје велико достигнуће посматра укидање служења редовног војног рока.

         Додик је напоменуо да није било користи ни од тога што је високи представник наметнуо Суд и Тужилаштво у БиХ.

         „Високи представник је мимо овлашћења наметнуо закон о Суду и Тужилаштву и обезбедио да се мимо Устава направи институција на нивоу БиХ... На тај начин је прекршио овлашћења”, истакао је председник РС.

         „Начин избора судија и тужилаца такав је да адвокати који учествују у ВСТС-у могу да бирају судије и тужиоце, што је накарадно и нигде не постоји у свету”, истакао је Додик.

         Оценио је да је формирање Управе за индиректно опорезивање било најгора одлука коју је РС прихватила. Јер, на тај начин промењена дејтонска суштина фискалног система и дозвољено је да том реформом РС изгуби суверентитет.

         Изјавио је да ће партије које сада чине власт у Српској бити заједно и у следећем изборном кругу, те поручио да СНСД није изгубио своју снагу.

         „Према анкетама, СНСД и даље води, има исти проценат подршке као на прошлим изборима. То значи да људи препознају то што радимо и да то подржавају”, рекао је Додик за Федералну телевизију.

         Он је напоменуо да је СНСД прошле године нудио СДС-у платформу да би биле избегнуте снажне политичке турбуленције које би угрозиле постојање институција Српске и да би била обезбеђена стабилност у будућности.

         „СДС-у је понуђен договор око најширег заједничког оквирног наступа, али је он злоупотребио наше поверење да уђе у заједничке органе и морали смо да решавамо то питање како је било једино могуће, а то је раскидом сарадње са СДС-ом”, навео је Додик.

         Он је прецизирао да је нуђено да на изборима за председника Републике Српске и члана Председништва БиХ из Српске групација око СДС-а понуди једног, а групација око СНСД-а другог кандидата.

         „Предложили смо и да групација која освоји већи број гласова да премијера Српске, а друга председника Народне скупштине. Предложено је да Влада буде формирана тако што би у њој свака групација учествовала са бројем министара процентуално броју освојених гласова”, појаснио је Додик.

         Указао је да је то била фер понуда СНСД, која је сада прошлост, јер је СДС злоупотребио поверење.

         Додик је прецизирао да је његов став да треба укинути Суд и Тужилаштво БиХ заснован на чињеници да су те институције формиране нелегално, мимо Устава, да не дају никаве резултате и да су потпуно изопштене из јавне одговорности.

         Додик није крио да ће радити на томе да грађани Српске добију држављанство Србије и да тамо имају активно бирачко право, као што то имају Хрвати у БиХ и Мађари у Србији.

         „Поносни смо што имамо присне и добре односе са Србијом и Србија је оно у шта гледамо, далеко више него у Сарајево”, истакао је Додик.

         Додик је за Федералну телевизију рекао да је његова дужност као председника Српске да има добре односе са Србијом.

         „Постоји нека прича да моји односи са руководством Србије нису добри, али ја често с њима контактирам. Много је контаката и увек ћу бити на располагању за све врсте контаката са руководством Србије за добробит Српске и Србије, српског народа и свих грађана који живе на овим просторима”, поручио је Додик.

         При том је указао: „У прошлости је било много покушаја да се разбију добри односи Српске и Србије. Зато Српска и Србија треба што више да се повезују“.

         Додик је поново оценио је да је за БиХ најбоље решење да буде конфедерална земља састављена од три државотворна ентитета, те да се на нивоу конфедералних односа договарају две-три надлежности.

         Он је подсетио да је Суд у Стразбуру донео одлуку према којој, по европским стандарима и конвенцији, мора постојати могућност да се у БиХ кандидују сви равноправно за највише органе власти, без обзира на националну припадност.

         Додик је за Федералну телевизију рекао да у одлуци Суда у Стразбуру у случају „Сејдић и Финци” нигде не пише да треба да буде промењен начин избора нити треба да се промене компетенције Председништва БиХ.

         „Међутим, у Федерацији БиХ су била очекивања и жеље да се та одлука искористи за већу промену Устава”, подсетио је председник Српске.
Он је нагласио да у Српској постоји јединствен став у вези са спровођењем одлуке ”Сејдић-Финци”.

         „Ми из Републике Српске имамо одговорност за промену Устава само у делу који се односи на Српску. Ми смо рекли Федерацији - договорите се како ви мислите и како се ви договорите ми смо спремни за ФБиХ да прихватимо тај механизам”, напоменуо је Додик.

         Говорећи о изградњи крака гасовода ”Јужни ток” кроз Српску, Додик је навео да опструкције за даље процедуралне активности долазе из Сарајева.

         „Став Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ од пре две-три седмице је да она не жели `Јужни ток”, напоменуо је Додик и додао да он верује у тај пројекат, који је чврсто договорен са институцијама Русије и компанијом „Гаспром”.

         Коментаришући незадовољство грађана због тешке економске ситуације у БиХ, Додик је рекао да људи имају право да протестују и окупљају се на местима предвиђеним законом, али да нико у Српској неће рушити ни палити као у ФБиХ.

         „Уколико то буду рушилачке и насилне демонстрације, имаће одговор органа за заштиту јавног реда и мира. Неће се десити као у ФБиХ да неко притисне дугме па попале Председништво БиХ и кантоналну владу, а онда неко поново притисне дугме и паљење престане”, поручио је председник Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари