Додик: Српска неће у НАТО док год је Србија изван алијансе – нећемо НАТО на Дрини

ОЦЕНИО ДА СУ СА ТРАМПОМ ПОЗЦИЈЕ МУСЛИМАНА ОСЛАБИЛЕ, А СРПСКЕ ПОТЕНЦИЈАЛНО ОЈАЧАЛЕ

  • „Бошњаци у БиХ изгубили су снажну подршку коју су имали од администрације САД. Време је да се на другачији начин говори о истини о Маркалама, о огромном броју жртава на Тузланској капији. Те нападе нису урадили Срби. Иако је међународна комисија утврдила да те гранате нису биле испаљене са српских положаја о томе није смело да се говори за време Клинтонових“
  • „Позиција Бакира Изетбеговића сада је лоша из много разлога, јер је турски председник Ердоган доживео неколико политичких пораза, као што је државни удар, и више није што је био, а СДА га је сматрао оцем нације. Трампова победа ће рехабилитовати и ојачати поједине политичке снаге у самој Европи. Позивам Србе који могу да гласају на изборима у Аустрији да гласају за кандидата Слободарске партије за председника Аустрије Норберта Хофера, јер је он доказани пријатељ српског народа, Републике Српске и Србије“

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је да најновији напади опозиције представљају покушај губитника да оправда свој губитак и да за то окриви неког другог.

         Додик је одбацио оптужбе опозиције да власт у Српској врши дискриминацију улагања у општине у којима је опозиција на власти, наводећи да то најбоље потврђује његов недавни боравак у Кини, где је разговарао о изградњи Термоелетране Гацко два, болнице у Добоју и ауто-пута у Бијељини.

         Поводом најава представника Савеза за промјене да прекидају сваку врсту сарадње са председником Српске и СНСД-ом, јер је, како тврде, наложио Влади да не сме помагати општинама у којима је на власти опозиција, Додик је рекао да је то безазлена прича коју су они покушали да издигну на ниво општости и да су управо у тим општинама договорене неке од највећих инвестиција.

         „Опозиција је у потпуности изгубила компас. Њихова прича о томе, као и претходна, иста је врста реторике и напада. Диктатор и фашизам - то су страшне ствари. Како је могуће да се неко упусти у такву врсту квалификације? То више говори о њима. Они су тиме фрустрирани и оптерећени“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

         Он је навео да опозиција није схватила никакву поруку из недавно одржаних локалних избора, као ни из глобалних промена: „Они остају и даље заробљени у својој свести која је била доминантна и у претходне две године која их је довела као изборне губитнике у позицију да то и буду. Сва пракса демантује ту врсту приче. Ником од начелника из било које општине није затворена ниједна институција“.

         Он је истакао да би било добро да је опозиција пристала да разговара са предсједником Српске или са Владом Републике Српске.

         Додик је рекао да се победом Доналда Трампа на изборима за председника САД десила драматична промена политике на нивоу САД, да је могућа нормализација односа Америке и Русије, што би могло да релаксира и регионалну позицију Срба:

         „Веома је важно како ћемо ми бити спремни да дочекамо те промене“.

         Он је нагласио да су Бошњаци у БиХ изгубили снажну подршку коју су имали од администрације САД, као и да је доласком неких других људи на власт у Америци уместо Клинтонових време да се на другачији начин говори о истини о Маркалама, о огромном броју жртава на Тузланској капији.

         „Те нападе нису урадили Срби. Иако је међународна комисија утврдила да те гранате нису биле испаљене са српских положаја о томе није смело да се говори за време Клинтонових. Познато је да је Клинтон рекао Алији Изетбеговићу да уколико жели интервенцију мора направити место покоља са најмање 5.000 људи“, каже Додик.

         Додик истиче да је у Сарајеву била потпуна еуфорија у вези са подршком Клинтоновој на изборима у САД, па је чак и јавно одржавана манифестација прикупљања потписа подршке.

         „Када су видели да је Клинтонова изгубила били су веома фрустрирани. Требамо то гледати са оним када је Велика Британија одлучила да изађе из ЕУ и када је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић говорио да су изгубили најбољег партнера у ЕУ", подсетио је Додик.

         Он је нагласио да је позиција Бакира Изетбеговића сада лоша из много разлога, јер је турски председник Реџеп Тајип Ердоган доживео неколико политичких пораза, као што је државни удар, и више није што је био, а СДА га је сматрао оцем нације.

         Додик сматра да ће Трампова победа рехабилитовати и ојачати поједине политичке снаге у самој Европи:

         „Очекујем и позивам оне који могу да гласају на изборима у Аустрији, Србе, да гласају за кандидата Слободарске партије за предсједника Аустрије Норберта Хофера, јер је он доказани пријатељ српског народа, Републике Српске и Србије“.

         Говорећи о промоцији чланства БиХ у НАТО савезу у Министарству одбране БиХ, Додик је навео да ће Република Српска о томе одлучивати на референдуму: „Народ ће на референдуму рећи да ли ће у НАТО или неће, а колико знам то је став и СДС-а“.

         Додик је напоменуо да Република Српска неће у НАТО док год је Србија изван НАТО-а, као и да Српска не жели да има границу НАТО-а на Дрини.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари