ДОДИК: Српска никада неће славити Дан независности

УПОЗОРИО СВЕ У РС ДА ЋЕ ПОЈАВЉИВАЊЕ БИЛО КОГА НА ПРОТЕСТИМА БИТИ ДОПРИНОС ОНОЈ БИХ КОЈА БИ ДА ЕЛИМИНИШЕ СРПСКУ

Милорад Додик

  • Оценио да није није случајно што је био изабран 28. фебруар, као дан када се у БиХ спроводио референдум и да након тог дана долази дан када Бошњаци прослављају „дан независности“ и одвајања од Југославије, а када је почело крвопролиће

        НИКАДА 28. фебруар и 1. март никад неће бити дани које ће Срби прослављати нити на било који начин обележавати као празник - саопштио је председник Републике Српске Милорад Додик.

        „Сви знамо шта је уследило након референдума 1992. године и само подсећање на те дане може да отвори старе ране и створи још веће уверење да одређене снаге нису престале да их злоупотребљавају, користе и афирмишу“, рекао је Додик.

        Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да су ти дани трауматични за било кога у БиХ и не могу бити прослављани.

        „Трауматични су једнако и за Србе, који су изгубили заједничку државу, али и за Хрвате и Бошњаке, који су након тих дана и политичких одлука о независности и отцепљењу, насилној сецесији коју је урадио Алија Изетбеговић и његови политички следбеници, без уважавања политичког става српског народа у БиХ, направили то што су направили, са драматичним последицама и погибијом и страдањем људи на простору целе БиХ“, истакао је Додик.

        Председник Српске је додао да баш због тога, 28. фебруар, као дан када се у Републици Српској спремају протести одређених организација, делује провокативно за многе искрене патриоте и борце.

        Према његовим речима, право организатора је да изабере дан који год хоће, али није случајно да је изабран 28. фебруар, као дан када се у БиХ спроводио референдум и да након тог дана долази дан када Бошњаци прослављају „дан независности“ и одвајања од Југославије, а када је почело крвопролиће.

        „Тај референдум је дефинитивно био референдум прегласавања и неуважавања воље српског народа. Зато изабрати тај дан за дан протеста је поражавајуће, без жеље да било кога увредим од људи који су били искрени борци за Републику Српску“, сматра Додик.

        Он је додао да је поготово поражавајуће да то чине ратни ветерани, чиме су дозволили да буду изманипулисани и да буду део шире манипулације.

        „Република Српска није ни онда била за одвајање и српски народ није учествовао у референдуму о самосталности и независности. Политички представници српског народа никада нису дали сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ“, напоменуо је председник Српске.

        Он сматра да ће појављивање било кога на евентуалним протестима бити допринос управо оној БиХ у којој треба елиминисати Републику Српску и где ће протести бити доказ њене нестабилности.

        „Немамо ништа против да Бошњаци из својих финансијских средстава обележавају шта год хоће, као што и ми имамо право да обележавамо наше датуме из новца који овде обезбеђујемо. Али, посебно ћемо тражити одговорност свих оних који из јавних фондова троше новац за обележавање Дана независности“, нагласио је Додик.

        Коментаришићи најаву да ће у појединим амбасадама БиХ и ове године бити обележен 1. март као празник, Додик је најавио да ће Српска покретати кривичне одговорности за злоупотребу средстава за те организације.

        „Тражићемо да се то санкционише одлукама заједничких институција, а ако то не буде могуће, онда ћемо подизати тужбе против свих оних који злоупотребљавају та средства", закључио је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари