ДОДИК: Српска у Берлину неће пристати ни на какво наметање дневног реда

ОТКРИО ДА ЈЕ ЊЕГОВА ПРЕДСЕДНИЧКА ПЛАТА НЕШТО ВЕЋА ОД 4000 Б/Х МАРАКА

  • Саопштио да ће РС у Берлину представљати министар спољне трговине и економских послова БиХ Борис Тучић, који ће имати „јасне оквире за наступ“
  • Председник Српске оценио да је администрација на нивоу БиХ прескупа и нагласио да безмало сви функционери на нивоу БиХ имају веће плате него ентитетски

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да је администрација на нивоу БиХ прескупа.

         Додик је навео да су безмало сви функционери на нивоу БиХ имали веће плате него ентитетски и додао да је за промену висине плате функционера у току мандата потребно мењати Устав БиХ, што је тешко.

         „Ваљда ће то бити предмет неких будућих разговора”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

         Говорећи о висини своје председничке плате, Додик је навео да је она већа од 4.000 КМ.

         „Моја плата је фер и мала за оно што радим, али у оквиру оног што друштво може, то је то”, сматра Додик.

         Додик очекује да ће предстојећа међународна конференција у Берлину о западном Балкану бити посвећена економским темама, односно великим инфраструктурним пројектима.

         „Република Српска имала је предлоге који кореспондирају са великим пројектима, један од тих је Јужни ток и мрежа аутопутева у Српској, те део Јадранско-јонске магистрале која пролази преко Републике Српске, где ће Српска бити фактор и носилац изградње тог дела инфраструктуре”, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

         Додик је рекао да ће министар спољне трговине и економских послова БиХ Борис Тучић, који долази из Републике Српске, имати јасне оквире за наступ на том скупу у Берлину.

         Одговарајући на питање да ли искључује политичка питања на конференцији у Берлину, Додик је рекао да ће вероватно неко потегнути неко питање, али да не види потребе за тим, јер се ових дана могла чути јасна порука из Немачке.

         „Та прича о постизборним активностима више је спекулативног карактера и о томе ће власти причати после избора”, истакао је Додик.

         Закључио је да Република Српска неће моћи да прихвати никакво наметање дневног реда на конференцији у Берлину.

         На позив немачког канцелара Ангеле Меркел у четвртак, 28. августа, у Берлину ће се окупити представници БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Албаније и самопроглашеног Косова, те ЕУ.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари