ДОДИК: Српска заузима значајно место у пословним и политичким плановима Русијe

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА СЕ КОНФУЗИЈА У БИХ НЕ МОЖЕ РЕШИТИ

„ЉУТЊОМ“ ОДРЕЂЕНОГ (АМЕРИЧКОГ) АМБАСАДОРА

  • На међународном економском форуму у Санкт Петербургу разговарао са шефом руске дипломатије и о том сусрету рекао: „То је била прилика да са министром Лавровом разговарам о билатералним односима Републике Српске и Руске Федерације, као и потреби да се ти договори интензивирају“

        „НАРОД мора да се навикне да ће БиХ једног дана сигурно у потпуности атрофирати и да ће бити легално само оно што функционише, због чега настојимо да примарно функционишу институције Српске у пуном капацитету“, изјавио је председник РС Милорад Додик.

       Он је оценио да БиХ таква каква јесте показује не само немогућност функционисања већ и жељу одређених политичких кругова да направе ситуацију „што горе, то боље“, у уверењу да ће призвати одређени међународни интервенционизам ради доношења решења у интересу бошњачке стране.

       „Како другачије да објасните да имамо Савет министара који је донео одлуку и решио питање матичног броја на начин на који смо предлагали, а да само дан касније политичке партије из ФБиХ предлажу сасвим други закон у парламенту БиХ“, запитао је Додик.

       Према његовим речима, то говори о непоштовању институција и непостојању могућности да се направи било какав компромис.

       Додик је упозорио да се конфузија у БиХ не може решити „љутњом“ одређеног амбасадора који покушава да наметне одређене ставове.

       Додик је оценио је да аранжмани са „Сбербанком“ и „Зарубежњефтом“, као руским државним компанијама, говоре да Српска заузима значајно место у пословним и политичким плановима Русије.

       Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је на светском економском форуму у Санкт Петербургу разговарао са представницима „Зарубежњефта“ и генералним менаџером „Сбербанке“ о могућој подршци ове банке привреди локалних заједница у Републици Српској.

       При том је подсетио да је „Сбербанка“, као једна од највећих светских банака, препознала напоре „Зарубежњефта“ у даљој реконструкцији домаће рафинерије нафте.

       Он је додао да је у разговору с представницима „Гаспрома“ потврдио опредељење Српске за изградњу крака гасовода Јужни ток и електрана на гас.

       „То је била прилика и да се сретнем са министром спољних послова Сергејом Лавровом и разговарам о билатералним односима Републике Српске и Руске Федерације, као и потреби да се ти договори интензивирају“, рекао је Додик.

       Додик је навео да му је током боравка у Русији министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак указао на одређени замор европских министара у вези са ситуацијом у БиХ, док је у разговору са бившим премијером Израела Ехудом Бараком констатована добра сарадња Српске са овом земљом.

       „У разговору са хрватским министром привреде Иваном Врдољаком дотакли смо се изградње хидроелектране Плат 2 и моста на Сави код Градишке“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари