ДОДИК: Српски представници у заједничким институцијама у БиХ не представљају органе РС

УПОЗОРИО ДА КАО „СРПСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ“ У САРАЈЕВУ

ВОДЕ ПРОБОСАНСКУ ПОЛИТИКУ

  • Критиковао споразум између БиХ и Исламске верске заједнице, нагласивши да је неприхватљиво да се гарантује плаћено одсуство у току радног времена за практиковање вере

        МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД - а изјавио је вечерас на другој седници Председништва странке, да је анализирано доношење одлука на нивоу БиХ од избора до данас.

        Он је нагласио да се чланови Председништва СНСД-а установили да је у 24 случаја дошло до нарушавања баланса и досадашње праксе у погледу заштите интереса РС.

        Додик је закључио да се на основу анализираних докумената стиче закључак да српски представници у заједничким институцијама не представљају органе РС.

        Он је најавио да би се информација о питању деловања српских представника у заједничким институцијама у октобру требала наћи на дневном реду Народне скупштине РС.

        Такође, рекао је да ће Председништво странке, изнети закључке који се односе на очување интереса РС.

        Коментаришући оцену високог представника Валентина Инцка у писму Савету безбедности УН да „РС крши Дејтон”, Додик је рекао да је таква оцена лажна и наставак досадашње Инцкове злоупотребе и кршења Дејтона.

        Председник СНСД-а упозорио је и да са људима у РС треба разговарати и представити им ситуацију објашњавајући „како је РС била нападнута пре 10, 15 година док се сада по њу доноси штетан споразум између БиХ и Исламске заједнице”.

        Он је објаснио да тај споразум на много начина уводи веру у институције, појашњавајући да нема ништа против вере, али да је неприхватљиво да се гарантује плаћено одсуство у току радног времена за практиковање вере. То, како је додао, није добро ни за једну државу.

        „Потпуно је слободна ствар појединца практиковање вере, али сматрам да то не треба и не може утицати на рад институција”, нагласио је Додик.

        С тим у вези, он је најавио да ће ова странка затражити од Парламента БиХ да се овакав споразум одбије и да га српски члан Председништва БиХ не прихвати.

        Коментаришући оцене СДС-а да је прича о преносу надлежности заправо страх власти, Додик је рекао да постоји страх једино од оних који спроводе пробосанску политику као српски представници у заједничким институцијама.

        „Не бојим се ни жешћих играча од СДС-а”, навео је Додик

        Независе новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари