Додик: Странци су растурили Југославију - странци растурају и БиХ и растуриће и њу

„ПРОБЛЕМ МОГУ РЕШИТИ ХРВАТСКА И СРБИЈА, А ПРЕДСЕДНИШТВО БИХ ЈЕ ДЕБАТНИ КЛУБ“

Милорад Додик

  • Република Српска је сада додатно свесна себе, додатно свесна шпекуланата, лоших намера које су годинама концентрисане у Сарајеву према РС и у делу међународног фактора, који је тамо нудећи неке далеке циљеве и повластице покушавао да нам узме оно што је нама важно
  • „У Уставном суду БиХ седе два Бошњака који су били потпредседници Бакирове партије, плус три странца. Они доносе одлуке у име девет судија и креирају шта ми треба да урадимо и онда део те булументе и светских хохштаплера гура причу о томе да се то мора поштовати, без обзира што знамо шта се претходно дешавало“
  • Странцима је свеједно што се у БиХ враћају стотине талибана, стотине муџахедина, што постоји скривена локална структура која то ради. Ми потпуно располажемо спознајама и доказима да логистику за живот тих терористичких група даје политички естаблишмент муслимана на челу са Бакиром Изетбеговићем

        МИЛОРАД Додик, председник Републике Српске је, после сусрета са српским премијером Александром Вучићем, говорио је за Спутњик о плановима о обележавању Дана Српске, Уставном суду БиХ, али и тренутном односу БиХ и Хрватске.

        На питање где је Република Српска сада и да ли се озбиљно спрема да обележи свој дан 9. јануара, имајући у виду проблем који су уследили послије референдум, Додик је рекао:

        „Република Српска је тамо где је и била, у суштини додатно свесна себе, додатно свесна шпекуланата, лоших намера које су годинама концентрисане у Сарајеву према РС и у делу међународног фактора, који је тамо нудећи неке далеке циљеве и повластице покушавао да нам узме оно што је нама важно. Тако и ово питање. Немогуће је очекивати да Срби прихвате да им Бакир Изетбеговић укине њихов датум стварања, без обзира што он то пакује у различите приче. А и та прича је потпуно искривљена јер два Бошњака који су били потпредседници Бакирове партије, а сада су чланови Уставног суда, и три странца доносе одлуку у име девет судија и креирају шта ми треба да урадимо и онда део те булументе и светских хохштаплера гура причу о томе да се то мора поштовати, без обзира што знамо шта се претходно дешавало“.

        Додик је у наставку нагласио: „Ми кажемо, у реду, нека постоји Уставни суд, али како је могуће да постоји 20 година, а да нема закона о Уставном суду. Сви знамо да је Устав кључни и највиши акт, али да би се увела институција у живот мора да постоји закон о тој институцији“.

        Додао је да Српска покушава да предложи закон о Уставном суду, али да је проблем што се креирају одлуке суда путем правилника о којем одлучују саме судије. Они, каже, све више усложњавају односе у БиХ.

        „Странци су закували у бившој Југославији, растурили све, закувавају у БиХ, они ће је и растурити. Они ће бити ти којима је свеједно што се тамо враћају стотине талибана, стотине муџахедина, што постоји скривена локална структура која то ради. Ми потпуно располажемо спознајама и доказима да логистику за живот тих терористичких група даје политички естаблишмент муслимана на челу са Бакиром Изетбеговићем“, упозорио је Додик.

        Зато је, каже, Бакира Изетбеговића толико увредило кад је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић отворила то питање.

        Подсетио је да је и током ратова деведесетих година прошлог века преко хрватске територије стигло 4.000 муџахедина у БиХ, а да се опет користе исти правци, те је логично очекивати да Хрвати знају о чему се ради.

        „А Бакир Изетбеговић се узнемирио око свега тога. Сви знају да је главни и одговорни уредник Исламске државе, која сада егзистира на Блиском истоку, његов отац, јер је он написао Исламску декларацију. Када прочитате Исламску декларацију Алије Изетбеговић видећете да оно што је примењивала у пракси ИД у Сирији и Ираку то је то - шеријат - и нема опроста ником ко није са њихове стране. А Бакир Изетбеговић када је дошао на чело Предсједништва и као члан Предсједништва рекао је: Ја настављам путем свог оца. То су приче које ми не можемо ни секунду да избацимо из посматрања“, рекао је Додик.

        „Проблем могу решити председница Хрватске и власти Србије, а Предсједништво БиХ ионако ничему не служи. Они немају никаквих ингеренција, то је на нивоу дебатног клуба који странци покушавају да одрже у животу. Стварни живот је у ентитетима, што се тиче безбедности.

        Покушај да се на нивоу БиХ направи интеграција безбедносног сектора завршила је на некој причи о Министарству безбедности за које су странци веровали да ће преузети неке функције. А у суштини Министарство безбедности је пуко место координације“, уверен је Додик.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари