Додик: Тражићемо - у складу са Дејтоном - 83 надлежности које су нам отете и пренесене на ниво БиХ

 „ИНСИСТИРАЋЕМО НА СЛОВУ ДЕЈТОНА ЈЕР НАС ЈЕ СКУПО КОШТАО КАНЦЕРОГЕНИ ДУХ ДЕЈТОНА”

  • „Никада нећемо дозволити да разни међународни мешетари наметну причу о духу Дејтона која је коштала српски народ много. Наша политика подразумева да прво зауставимо те трансфере и онемогућимо злоупотребе Дејтонског споразума”

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска подржава изворни Дејтонски споразум који је донео мир и који функционише две деценије, те нагласио да ће тражити да се свих 83 надлежности које су отете и пренесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном.

         Додик је истакао да Српска подржава Дејтон са ”становишта слова, а не духа тог споразума”, те да је зауставила експанзију и веома ”канцерогено” ширење теорије о духу Дејтонског споразума.

         ”Успевамо да вратимо позицију поштовања слова Дејтонског споразума у БиХ и то ће бити наша политика и даље, имајући у виду да су високи представници, задужени да проводе слово Дејтона, кршили међународно право у више наврата и учинили кривична дела међународног карактера преносећи надлежности на ниво БиХ и кршећи права стечена Дејтонским споразумом”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

         Он је навео да ће Српска остати привржена томе да је формирање БиХ као конфедерално-федералне заједнице два ентитета и три конститутивна народа омогућило да та земља ступи у мировну фазу.

         ”Никада нећемо дозволити да разни међународни мешетари наметну причу о духу Дејтона која је коштала српски народ много. Наша политика подразумева да прво зауставимо те трансфере и онемогућимо злоупотребе Дејтонског споразума”, рекао је Додик.

         Он је навео да ће Српска тражити да се свих 83 надлежности које су отете и однесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном:

         ”Свако кршење Дејтона за нас је апсолутно неприхватљиво. Дошло је време да се на демократски начин све уреди. Дејтонски споразум је уредио да БиХ може само да се креће у складу са споразумом два ентитета, што мора бити уставни основ за свако решење. Све остало је неуставно, од суда, тужилаштва и много чега”.

         Навео је да су неуставне ствари у БиХ одраз насиља међународне заједнице и похлепе бошњачке политичке елите, која је била спремна да све учини да девастира Српску:

         „То подразумева да из Уставног суда оду стране судије и много шта што ћемо покушати у наредном времену”.

         Додик је рекао да је Дејтонски споразум континуитет међународног субјективитета Републике Српске, која је у тај споразум унела своју територију и ефикасну власт. И закључио: „Чињеницом да смо потписали све анексе тог споразума ми смо кључни фактор тог споразума.”

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари