ДОДИК: У бошњачкој структури постоје људи који мисле да Додика треба послати у вечна ловишта

ПРЕДСЕДНИК РС ПОТВРДИО ДА ЋЕ СЕ ПОНОВО КАНДИДОВАТИ

И НАГЛАСИО ДА СРПСКА ХОЋЕ СВОЈ ЈМБГ БРОЈ

  • Коментаришући изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да „Додик ускоро одлази“ и да „борба за Босну није завршена“, председник Српске рекао да је могуће да је „Бакир помислио да председник Српске одлази из БиХ, што сугерише закључак да онда одлази и Српска“

           УЧИНИЋЕМО све да садашња скупштинска већина у Српској добије и следеће изборе, а ја ћу опет бити кандидат за председника Републике и добићу и те изборе - рекао је Милорад Додик.

           „Они нека поставе кога год хоће с друге стране, ја имам довољно енергије, снаге и подршке да успем“, нагласио је Додик, истичући да је процес консолидације у СНСД-у завршен у значајном обиму, да широм Српске СНСД има нове људе у руководствима, те да је процес консолидације апсолутно успешан.

           На питање с ким ће се састати сутра у Русији и које ће бити теме разговора, Додик је рекао да је позван на економски форум у Русију чији је покровитељ и главни говорник председник Русије Владимир Путин, те да ће на том форуму разговарати са Путином и великим бројем пословних људи.

           „Покушаћемо да обезбедимо нове инвестиције у Републици Српској и то је кључно питање“, истакао је председник Српске.

           Говорећи о талачкој кризи у Сарајеву и кризи са граничним прелазима према Хрватској, Додик је рекао да је заједничко и једној и другој, шестој и било којој кризи то што се покушава не поштовати Устав и што се не поштује Дејтонски споразум.

           „Све се овде политизује, јер они неће да виде став Републике Српске. БиХ је састављена од два ентитета и проведите то кроз ЈМБГ, Српској дајте један број, Федерацији БиХ два, или ако хоће десет. Ми хоћемо један број, јер то је наше уставно право. И у чему је онда проблем? Мора да се поштује Устав, мора да се поштује ентитет као страна у споразумевању у БиХ“, истакао је Додик.

           Коментаришући то што закључке Народне скупштине Српске поводом талачке кризе у Сарајеву нису подржали СДС и ПДП, иако су два дана раније на састанку то учинили, Додик је рекао да све то говори о неколико чињеница, а прва је да су СДС и ПДП очигледно прерано кренуле у политичку кампању, те да претпоставља да су седили с неким ко је од њих тражио да промене понашање.

           „Ово је политичка игра у којој је СДС изабрала да изађе из приче о споразуму између СНСД-а и СДС-а. Ми нећемо имати обавезу према СДС-у ни у чему. Прекршили су споразум“, рекао је Додик и нагласио да ће заједничка Платформа прећутно важити у неким питањима, али да је СДС изабрала да је прекрши.

           Замољен да прокоментарише изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да „Додик ускоро одлази“ и да „борба за Босну није завршена“, Додик је рекао да је могуће да је „Бакир помислио да председник Српске одлази из БиХ, што сугерише закључак да онда одлази и Српска“.

           „Можда је Бакир Изетбеговић мислио на честа упозорења да постоје неки људи који желе да виде Милорада Додика на неком другом свету. Занимљиво је да његова изјава кореспондира са упозорењем које сам добио од безбедносних агенција да у бошњачкој структури постоје неки људи који сматрају да Додика треба послати у вечна ловишта“, истакао је Додик.

           На то што Изетбеговић признао да војну и политичку борбу за целовиту БиХ води иста врста људи, Додик каже да није политички легитимно призивати насиље, те да је сасвим легитимно да постоје људи који се боре за БиХ али је проблем што оспоравају његову легитимност да се бори за Републику Српску.

           Он је истакао и да морају да се поштују договори па тако и онај прошлогодишњи договор седам лидера о војној и државној имовини.

           „Условљавање неће проћи. Ми се само боримо за оно што је договорено. Нека се то испоштује, јер другог начина нема. Док сам ја председник Републике Српске - мораће да се поштује Дејтонски споразум или неће бити ни једне ни друге одлуке“, закључио је председник Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари