ДОДИК: У случају разлаза са БиХ, Српска се не би припојила Србији

ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ И МУСЛИМАНЕ ПОДРЖАВА ЈЕДАН БРОЈ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА, А У ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ - СВЕ ВИШЕ И ТУРСКА

Милорад Додик

  • Западне силе, које су радиле на паду комунизма у источној Европи и Југославији, данас упорно покушавају да одрже БиХ као Југославију у малом, али она никад није била држава и нема будућност - рекао је председник РС у интервјуу за грчки лист „Катимерини“

          „БОСНА нема будућност, једино трајно решење је дисолуција. Она никад у историји није постојала као држава, већ је увек била у саставу других, већих држава - Римског царства, Отоманског царства, Аустроугарске царевине... У првој Југославији није ни постојала. Тек је у Титовој Југославији постала савезна република и тај статус је задржала искључиво захваљујући снази социјалистичког режима“, нагласио је Милорад Додик у интервјуу за грчки лист „Катимерини“.

          Оценио је да је чудно да западне силе, које су радиле на паду комунизма у источној Европи и Југославији, данас упорно покушавају да одрже БиХ као Југославију у малом.

          Председник Српске је објаснио да је БиХ, оваква каква је данас, створена међународним уговором, којим није предвиђено да буде централизована, већ држава конфедералног типа.

          „Постоје, наравно, они који ову државу виде као потпуно централизовану, али постоје и други у БиХ, као на пример ми у Републици Српској, који се залажу за већу аутономију. А Хрвати то желе још и више. Централизацију, наравно, желе углавном муслимани, у чему их подржава и један број западних земаља, и у последње време, све више и Турска“, објаснио је Додик.

          Он је нагласио да у једном делу БиХ постоји снажна тенденција ка унитаризацији, а чак и данас муслимани у томе имају снажну подршку неких западних земаља.

          „Морам, ипак, да кажем да ће се вероватно Република Српска пре осамосталити, него што ће БиХ постати унитарна држава са снажном централном влашћу“, поручио је Додик и додао да би алтернатива била да се БиХ конституише из три аутономне или федералне јединице.

          Он је оценио да звучи невероватно да су западне земље признале независност Косова, а у исто време нису спремне да признају независност Републике Српске, у којој је ситуација потпуно иста.

          Председник Српске је рекао да у случају разлаза са БиХ, Република Српска се не би припојила Србији, јер не жели да стечену независност уручи Србији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари