ДОДИК: „Ударац БиХ” није нанео Додик већ - странци

УПОЗОРИО И САРАЈЕВО И „МЕЂУНАРОДНУ ЗАЈЕДНИЦУ”

ДА СЕ БИХ НЕ МОЖЕ ГРАДИТИ НА АРОГАНЦИЈИ ПРЕМА РС

  • Неки мисле да на матичном броју могу да разграде дејтонску БиХ. Зашто је проблем да Република Српска има свој број? - поставио је питање председник РС
  • Нагласио је да странци хоће да у БиХ етаблирају своје политике, уместо да је пусте да сама одлучује, па закључио: „Не може овде туђа памет нешто помоћи. Зашто идемо у канцеларије странаца и питамо шта да радимо? Да би БиХ имала легитимитет - мора да постоји споразум страна, а то су два ентитета“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упозорио је данас и Сарајево и „међународну заједницу”: да се БиХ не може градити на ароганцији према Републици Српској и да она може опстати само као заједница три народа и две територијалне јединице.

       Одбацивши оптужбе да он руши БиХ, председник Српске је рекао да је БиХ већ дуго на издисају и на вештачком дисању, те да он може само да ради на афирмацији дејтонске БиХ.

       „Међутим, превише је мешетара странаца који су охрабривали оне који су желели да уведу и нешто више. Они се никада нису довољно удаљили из БиХ и препустили је домаћим снагама, већ су гурали неке своје интересе и инсистирали на концепцији која другима не одговора“, истакао је Додик за сарајевску ТВ 1.

       Говорећи о доношењу закона о јединственом матичном броју, председник Српске је рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да треба да прати ту логику, односно да ентитети треба да има свој аутентичан број.

       „Зашто се задржавамо годину дана на том питању? Да ли неко очекује да ми одустанемо од Устава? БиХ мора да има јасну структуру. Неки мисле да на матичном броју могу да разграде дејтонску БиХ. Зашто је проблем да Република Српска има свој број? Треба применити право и неће бити проблема, а интерес Српске је њен правни положај“, поручио је Додик.

       Замољен да прокоментарише критике неких страних амабасада упућене на његов рачун, Додик је рекао да „ударац БиХ”, ако постоји, није нанео он, већ странци.

       Нагласио је да странци хоће да у БиХ етаблирају своје политике, уместо да је пусте да сама одлучује. „Не може овде туђа памет нешто помоћи. Зашто идемо у канцеларије странаца и питамо шта да радимо? Да би БиХ имала легитимитет - мора да постоји споразум страна, а то су два ентитета“, констатовао је Додик.

       Он је рекао да Република Српска није против постојања, на пример, Суда БиХ који ће доносити одлуке, али је проблем у проширеним надлежностима које желе да се наметну. „Ту су мешетарили странци и зато се сада то показује као 'рак рана' овог друштва“, истакао је он.

       Додик је указао да је проблем у БиХ што она не штити своје интересе.

       „Пољопривреду уништавамо, јер не доносимо мере, а мере не доносимо, јер дође Европска комисија која каже - немате споразум“, рекао је он.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари