ДОДИК: Верујем да Српска може постати самостална држава

ПОНОВИО ДА ЈЕ СПРЕМАН ЗА ПРЕВРЕМЕНЕ ИЗБОРЕ

- АКО ИХ БУДЕ НА НИВОУ ЦЕЛЕ БИХ

Милорад Додик

  • Милорад ДОДИК: „БиХ, какву имамо, није мјесто гдје било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете. БиХ је тамница и за муслимане Бошњаке, и за Хрвате и за Србе. Због тога у њој и постоје вањски полицајци, судије Уставног суда БиХ, високи представник и остали званичници OHR

        ВЕРУЈЕМ да Република Српска једног дана може постати самостална држава, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

        У интервјуу за Народне новине Додик је рекао да оваква БиХ није место гдје било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете.

        Захтев СДС-а да се одрже превремени избори назвао је неозбиљним, поновивши да је спреман да прихвати изборе, али на свим нивоима.

        Додик је рекао да је могуће одржати изборе на нивоу БиХ, иако СДС тврди супротно. Уколико би дошло до избора, рекао је да је уверен у своју и победу СНСД-а на свим нивоима.

        „У том случају избори су неминовност. Ја сам спреман да поднесем оставку и да идемо на изборе. Увјерен сам у своју побједу и побједу СНСД-а на свим нивоима. Питање је да ли би послије нових избора Бакир Изетбеговић могао формирати власт на нивоу БиХ, без СНСД“ - рекао је Додик.

        Председник Српске је рекао да би могао поново да буде кандидат, јер мандатни период траје до 2018. године. На питање, коме су потребнији избори - Српској или БиХ - рекао је да је очигледно да је Српска стабилнији део БиХ.

        „Република Српска има стабилност, стабилну већину у Народној скупштини Републике Српске, Влада ради свој посао, све институције функционишу. У Федерацији и на нивоу заједничких институција БиХ није тако. Српска је стабилнији дио БиХ, што више нико не може ни да оспори“,  нагласио је председник Републике Српске.

        Говорећи о што скоријем одржавању референдума о раду Тужилаштва и Суда БиХ Додик је рекао да постоји могућност опструкција код формирања бирачких одбора у општинама где су на власти СДС, ПДП и НДП што би онемогућило одржавање референдума.

        Коментаришући предлог СНСД-а за одржавање референдума 2018., који је најавио на страначком сабору, Додик је рекао да су шансе за тај референдум веће уколико се Српској не врате уставне надлежности, дефинисане Дејтонским споразумом. Додик истиче да ће време показати шта је СДС-у, ПДП-у и другим чланицама тзв. Савеза за промјене важније - да се развија БиХ или да се очува Република Српска.

        „Вјерујем да Република Српска једног дана може постати самостална држава. БиХ, какву имамо, није мјесто гдје било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете. БиХ је тамница и за муслимане Бошњаке, и за Хрвате и за Србе. Због тога у њој и постоје вањски полицајци, судије Уставног суда БиХ, високи представник и остали званичници OHR-а“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари