ДОДИК: Влада Србије је у БиХ изабрала погрешног партнера - треба да се договара са владама ентитета

„РЕФЕРЕНДУМ ЋЕ БИТИ - ЊИМЕ ПОЧИЊЕМО ВРАЋАЊЕ ОТЕТИХ ДЕЈТОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА“

Милорад Додик

  • Савет министара БиХ је неко помоћно тело, односно помоћни орган Председништва БиХ. Никакве државничке ингеренције Савет министара БиХ нема, па би било далеко сврсисходније да је у Сарајеву, Мостару или Бањалуци одржан састанак између Владе Србије и обе ентитетске владе. БиХ као држава нема владу! Ентитети имају владе
  • Нажалост, они КОЈИ Српску представљају у Сарајеву понашају се као слободни стрелци, који бране неке друге интересе, интересе Запада и Бошњака, а не интересе Републике Српске. Зар Бакир Изетбеговић није скоро изјавио да је Савез за промјене најбољи партнер у спровођењу пробосанске политике? Савез за промјене је преварио бираче који су гласали за њих јер су у предизборној кампањи редом заклињали у очување и јачање Републике Српске, а сада су јој окренули леђа

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је да је добро што Србија гради добре односе у региону, али да је изабрала погрешног партнера у Босни и Херцеговини.

        „Србија, то је добро, настоји да афирмише регионалну сарадњу. То је добро. Међутим, морам да кажем да је Влада Србије одабрала погрешног партнера у тим разговорима. Савет министара БиХ је неко помоћно тело, односно помоћни орган Председништва БиХ. Никакве државничке ингеренције Савет министара БиХ нема, па би било далеко сврсисходније да је у Сарајеву, Мостару или Бањалуци одржан састанак између Владе Србије и обе ентитетске владе. БиХ као држава нема владу! Ентитети имају владе“, рекао је Додик за данашњи новосадски Дневник.

        Према његовим речима, односи Србије и Републике Српске су заиста на завидно високом нивоу, што не значи да не могу бити и бољи.

        „И биће, и мост на Дрини, који ће повезивати Братунац и Љубовију, боље рећи Српску и Србију, који ћемо заједнички изградити, један је од низа заједничких пројеката“, рекао је Додик.

        Додик изјавио је да ће референдум о раду Тужилаштва и Суда БиХ бити одржан и поручио да ће Република Српска учинити све да демократским средствима поврати изгубљене надлежности.

        Додик је рекао да је 20 година после Дејтона, позиција Републике Српске врло стабилна, упркос чињеници да се на њену стабилност „безобзирно насрће и са стране и из Сарајева“.

        „Нама је и те како битна воља народа, воља грађана Републике Српске. Референдум о раду Тужилаштва и Суда БиХ ће бити. То је готова ствар. Проверићемо вољу грађана, а она је и те како битна за нашу даљу демократску и институционалну борбу за повратак изворних надлежности Дејтона, које су нам отете“, рекао је Додик.

        Он је истакао да БиХ неће моћи бити стабилна држава докле год у њој одлучује страни фактор.

    Делегација Србије у Сарајеву

        „БиХ, заправо, и живи захваљујући искључиво међународном интервенционизму. И све док буде тако, док странци буду ти који ће желети БиХ по мери Бакира Изетбеговића и њему сличних, док буду имали уплива у финансије, војна и сва друга питања, БиХ неће стати на своје ноге“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да је Република Српска трајна непроменљива категорија и да никаква унитарна БиХ, ма колико то у Сарајеву желели, не долази у обзир.

        Истичући да је „народ српски повратио веру у Републику Српску, у њено постојање и опстајање“, Додик је поручио да је поврат изгубљених надлежности Републике Српске процес који ће потрајати, али до њега мора доћи.

        Председник Републике Српске изјавио је да представници Савеза за промене у Сарајеву воде „поданичку политику, подржавајући ставове и мишљења лидера СДА Бакира Изетбеговића, а његови ставови су јасни - он хоће унитарну БиХ“.

        „Нажалост, Савез за промене наводи воду на Бакиров млин, а та вода је мутна вода, која запљускује Српску. Поданичка политика је издајничка политика. И поред свега, чињенице да они игноришу институције Републике Српске, владу и Народну скупштину пре свега, ја сам и даље спреман за дијалог“, рекао је Додик.

        „Нажалост, они се понашају као слободни стрелци, који бране неке друге интересе, интересе Запада и Бошњака, а не интересе Републике Српске. Зар Бакир Изетбеговић није скоро изјавио да је Савез за промјене најбољи партнер у спровођењу пробосанске политике? Савез за промјене је преварио бираче који су гласали за њих јер су у предизборној кампањи редом заклињали у очување и јачање Републике Српске, а сада су јој окренули леђа“, рекао је Додик.

        Поводом захтева опозиције да поднесе оставку и распише превремене изборе и претњи да ће и извести народ на улице Бањалуке, Додик је рекао да могу да покушају, али да не верује да ће да ће убедити народ да су у праву.

        „Слободно нека изведу, али неће извести народ, него можда чланове својих странака. Не верујем да ће и њих убедити да су у праву, јер где су им аргументи за то. Траже да дам оставку. Што је баби мило, то јој се и снило. Ма, гледали на телевизији недавна збивања у Црној Гори па би и они тако нешто да направе у Бањалуци. Кажу да ће разапети шаторе. Нека разапну! Разапећу и ја шатор, само што ћемо се ми свирком и песмом веселити, а букаџије нека бучу“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари