ДОДИК: За БиХ је једино решење - да се подели на три државе

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА СУ ИЗВОР СВИХ ПРОБЛЕМА У БИХ

СТРАНЦИ И АСПИРАЦИЈЕ БОШЊАКА

Милорад Додик

  • БиХ не желе Бошњаци, јер не желе Хрвате за партнере у Федерацији, а Србе и Хрвате као партнере на нивоу БиХ. Они желе државу за себе. Није то никаква параноја, него је то чињеница
  • Једина шанса је да се БиХ подели на три државе које би могле уступити заједничким телима одређене надлежности кроз конфедерални однос. У томе случају имали бисмо потпуну либерализацију економије, људи и идеја, а да свако на свом подручју одлучује сам о себи
  • Најбоља реформа за ову земљу јесте да се мирно разиђемо и да се направе државе Херцег-Босна, Република Српска и Босна. Када то све завршимо, онда можемо створити конфедерални однос. То је најбоље за Европу, за Босну, за сваког човека који овде живи

        СТРАНЦИ су извор свих проблема у БиХ, јер су креирали немогућ систем - оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

        „Ко то препозна и томе се успротиви, он је проблем. Они тврде да би овде 'цветале руже' да нема Милорада Додика. Наравно да то није тачно... Данас се не зна ко је више против овакве БиХ“, рекао је председник Српске.

        Он је нагласио да БиХ не желе Бошњаци, јер не желе Хрвате за партнере у Федерацији, а Србе и Хрвате као партнере на нивоу БиХ.

        „Они желе државу за себе. Није то никаква параноја, него је то чињеница. Зато је овде немогуће изградити било какво поверење“, рекао је председник Српске за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

        Он сматра да је једина шанса да се БиХ подели на три државе које би могле уступити заједничким телима одређене надлежности кроз конфедерални однос. „У томе случају имали бисмо потпуну либерализацију економије, људи и идеја, а да свако на свом подручју одлучује сам о себи“, објаснио је Додик.

        Председник Српске наглашава да би се могло изградити стабилно и функционално друштво када би Хрвати били организовани у Херцег-Босну са свим елементима државе, интегрисане у ЕУ, са стандардима ЕУ.

        „Тада Република Српска не би морала да губи огромно време на консензусе и пропале пројекте на нивоу БиХ. Бошњаке уверавају у заблуду да могу имати целу БиХ, а не могу. И тако се историјски троше. Они су највећи губитници политичке идеје која се зове БиХ. Не могу никада овладати целом БиХ, а истовремено не желе живети са друга два народа“, истакао је предсједник Додик.

        Коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да „они који не желе БиХ могу одмах отићи, али да са собом могу понети само блато на ципелама“, Додик је рекао да Срби желе да остану на овоме простору и да их такве изјаве неће уплашити.

        „Ми не желимо да будемо организовани као садашња држава БиХ. То је разлика. Однос бошњачке политичке елите и њихова заједљивост да свако ко је изван Башчаршије или им стоји на путу такве БиХ може да оде, довела је до тога да данас нико никоме не верује“, нагласио је Додик.

        Председник Српске је констатовао да нема БиХ ако Хрвати не изаберу свога члана Председништва и своје представнике, те да се то исто односи и на Србе, а и Бошњаке.

        „Најбоља реформа за ову земљу јесте да се мирно разиђемо и да се направе државе Херцег-Босна, Република Српска и Босна. Када то све завршимо, онда можемо створити конфедерални однос. То је најбоље за Европу, за Босну, за сваког човека који овде живи“, констатовао је предсједник Додик.

        Говорећи о протестима у ФБиХ, он је рекао да је сав проблем у томе што се од БиХ прави илузија, а илузија се показује и кроз догађаје који су ових дана на сцени.

        „Стране дипломате нас уверавају да је на делу социјални бунт свих грађана, што наравно није тачно. То се јасно може лоцирати на бошњачка, муслиманска подручја где је све кулминирало насиљем... Људи су вероватно мотивисани социјалним незадовољством, само је проблем што су у раној фази ти протести постали политички с јасним захтевима, па није случајно да су управо циљеви протеста биле жупаније“, нагласио је Додик.

        Он је рекао да се тиме веома јасно покушало утицати на уставни поредак Федерације с тврдњама да су за све криве жупаније, а не једна некорисна федерална власт која је све време фингирана уз помоћ странаца.

        „Странци настоје опет произвести илузију како се овде буне сви, али је и више него очито да је све национално мотивисано, лоцирано и спроведено. Доминантно су у протестима учествовали Бошњаци. У Републици Српској, разне карикатуре, које су покушале произвести вест, била су удружења Бошњака или невладине организације које су наслоњене на институције из Сарајева“, истакао је Додик.

        Он је нагласио да међународна заједница у свему томе није невина, те да су њихове обавештајне структуре дуже времена активне.

        „Ова последња дешавања нису босанско прољеће, већ искључиво бошњачко-муслиманско. Уосталом, они су имали много пролећа ових година у свету, али ниједно није успело, осим овога у Украјини, али то је једино које није муслиманско“, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари