„Министар спољних послова БиХ Црнадак издао је Српску кад је Савјет министара БиХ назвао владом“

ДОДИК: ТО ЈЕ НАЦИОНАЛНА ИЗДАЈА ЈЕР ДЕЈТОН НЕ ПРЕДВИЂА

ДА БИХ НА УНУТРАШЊЕМ ПЛАНУ БУДЕ ДРЖАВА

Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да изјава министра спољних послова БиХ Игора Црнадка за BBC у којој је Савјет министара назвао владом БиХ представља националну издају.

        Додик је нагласио да народ у Републици Српској мора да зна да опозиција тиме што Савјет министара третира владом БиХ крши Устав БиХ, јер тамо пише да је Савјет министара помоћни орган Предсједништву БиХ.

        „Ако су спремни да изврше националну издају на овај начин, као што то ради Црнадак рушећи Устав и промовишући Савјет министара као владу БиХ, онда је све што они кажу о мени сасвим небитно“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Према Додиковим речима, ако један недорасли српски министар Савјет министара назове владом, онда су Република Српска и овај народ у дебелом проблему.

        „Онда је Дејтонски споразум готово у безизлазној ситуацији, јер БиХ није ни предвиђена да има владу нити је предвиђена да на унутрашњем плану буде држава“, објаснио је Додик.

        Он је додао да је на сцени борба за политичко питање и статус Републике Српске, те да је реч о превари опозиције у којој она напада власт у Српској и по Бриселу шири лажи о Српској.

        „Остаћемо до краја на ономе што је Република Српска и њена дејтонска позиција. Република Српска је држава која има све ингеренције за унутрашња питања, а БиХ је предвиђена да буде државна заједница два ентитета и три конститутивна народа“, поручио је Додик.

        Коментаришући изјаве Игора Црнадка упућене данас на рачун председника Српске, Додик је рекао да је Српска имала највеће проблеме када је Црнадак био заменик министра одбране, јер су тада пренесена највеће надлежности у вези са питањем војске.

        Додик је додао да коначан обрачун са опозицијом значи да ће се политички обрачунати са ставовима као што је Црнадков да је Савјет министара влада, те да ће остати у политичкој борби за БиХ као сложену државну заједницу у којој доминанту улогу имају ентитети, а не заједнички ниво.

        Председник Српске је рекао да представници Републике Српске у заједничким органима нису спречили доношење резолуције о Сребреници, што је било веома важно.

        „Било је веома важно да и Србија и БиХ имају став, а члан Предсједништва БиХ Младен Иванић није хтео да закаже седницу Предсједништва и затражи изјашњавање. Остало је да БиХ нема став, што је опасно. Ми смо тражили да БиХ има став, а није могла имати други став него да одбије такву резолуцију“, додао је Додик.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари