Не може Уставни суд БиХ да кроји капу Републици Српској само гласовима Бошњака и странаца

ДОДИК: САДА У ОДБРАНИ СРПСКЕ ИМА И ИНАТА,

АЛИ ЊУ ЧУВА ВЕЛИКА ЉУБАВ НАРОДА

Милорад Додик

  • Председник РС тврди да странци тренутно реализују четврту и пету тачку плана за његово рушење

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска пролази веома тежак период континуираног оспоравања, али да уједно постоје и велика љубав народа и опредељење да се очувају институције и снага Српске.

        „Можда постоји мала доза српског ината, јер ове године имамо одличну атмосферу, људи су истакли заставе на кућама. Мада у односу на раније, нов је само револт народа према томе да три странца и двојица бошњачких судија прегласају остале у Уставном суду и да они буду ти који доносе одлуке за Републику Српску“, истакао је Додик.

        Додик је рекао за „Блиц“ да је веома захвалан премијеру Србије Александру Вучићу због доласка на прославу Дана Републике Српске у Бањалуку, али да не замера председнику Србије Томиславу Николић, који због обавеза не може да присуствује јер један државник мора остати у држави.

        Коментаришући критике из Сарајева због Вучићевог доласка у Бањалуку, Додик је рекао да нема потребе да одговара на те глупости, наводећи да Сарајево није БиХ, као што ни ставови Бакира Изетбеговића нису званични став Предсједништва БиХ.

        „Све су то његове примедбе, а пошто нема ни консензуса нити је то усвојено као званичан став Предсједништва, не бих се ја пуно освртао на то“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да прослава Дана Републике Српске није никакав инат, него је љубав, те напоменуо да није реч о верском празнику, већ је 9. јануар 1992. године дан када је проглашена Република Српска, легално и легитимно.

        Додик је истакао да је то дан свих грађана Републике Српске и да је реч о дану установљеном, не пред некаквим судовима, који га стога неће ни укидати, већ гласањем политичких представника народа у Скупштини.

        „Ми немамо потребу за одмеравањем снага, али нећемо ни излазити у сусрет покушајима представљања историје на други начин. Српска није производ рата, њено оснивање је израз воље народа у БиХ у моменту распада бивше СФРЈ и то пре оружаних сукоба“, нагласио је Додик.

        Коментаришући опаску да је Србе око Дана Републике Српске ујединио Бакир Изетбеговић, Додик је рекао да, нажалост, нема ту никаквог обједињавања и да народ увиђа да српски политичари у Сарајеву једино гаје издајништво и политику подилажења тамошњим политичарима и међународној заједници и то је све видљивије.

        Одговарајући на питање коју од пет тачака његовог рушења странци тренутно реализују, Додик је рекао да је реч о четвртој и петој тачки те навео да је „босанска Сипа недавно у Новом Граду претресла просторије полиције Републике Српске, тврдећи да се ту скривају нека документа“.

        „Упорно и безуспешно покушавају да ме криминализују, али миран сам. Време ће показати да су све то саме лажи. То је просто шема њихових жутих, наранџастих, сивих револуција“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари