РЕШЕТЊИКОВ: Додик је под притиском Запада због Русије и чувања Српске

ПРЕДСЕДНИК РС РАЗГОВАРАО

СА ДИРЕКТОРОМ РУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА

  • Разматране и могућности одржавања српско-руског форума, у склопу којег би била обележена годишњица почетка Првог светског рата
  • У интервју Срни др Леонид Решетњиков указао да се Влада Србије држи јасног програма приближавања ЕУ и НАТО, а истовремено и чувања добрих односа са Русијом, и нагласио да се таква политика не може окарактерисати као русофилска

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Бањалуци са др Леонидом Петровичем Решетњиковим, директором Руског института за стратешка истраживања, чланом Научног савета при Министарству иностраних послова Руске Федерације, чланом Научног савета при Савету безбедности Руске Федерације и чланом Друштвеног савета Министарства одбране Руске Федерације.

         Додик је упознао је директора РИСИ са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и односима у БиХ. Нагласио је да РС жели да сачува надлежности које јој припадају према Дејтонском мировном споразуму и да се противи непотребној централизацији БиХ.

         При том је указао на традиционално пријатељство и историјске везе српског и руског народа и изразио уверење да ће успешна сарадња Републике Српске и Русије на политичком, економском и културном плану бити настављена.

         Током састанка су разматране могућности одржавања српско-руског форума, у склопу којег би била обележена годишњица почетка Првог светског рата.

         Др Леонид Решетњиков је изразио заинтересованост за овај пројекат и указао на могућност сарадње РИСИ и високошколских институција у Републици Српској и Србији у организацији овог научног скупа.

         Решетњиков је током боравка у Бањалуци дао интервјуу агенцији Срна у којем је нагласио да Америка и њени европски савезници нису задовољни председником Републике Српске Милорадом Додиком због његове борбе да заштити интересе Српске, као и због сарадње с Русијом.

         „Тај притисак је организован на Западу, а у Српској се, вероватно, јављају захтеви одређених људи који ће пружити унутрашњу подршку тим притисцима. Због тога, председнику Додику желим довољно снаге, јер он штити интересе српског народа и Републике Српске, а не своје интересе“, рекао је Решетњиков, упозоривши да ће тај притисак све више да се појачава.

         Додао је да Американци никада и никоме нису помагали. Они, каже Решетњиков, само дају мали кредит властима које подржавају.

         „Кад Американци негде донирају два рачунара о томе пишу све новине, а кад Русија покрене целу привреду, онда кажу да је Гаспром организација која пере новац“, истакао је Решетњиков.

         Говорећи о самосталности Републике Српске, Решетњиков је истакао да то подразумева широку аутономију у оквиру БиХ, која се базира на Дејтонском споразуму, те да је ту широку аутономију потребно заштитити.

         Говорећи о односу актуелне власти у Србији према Русији, Решетњиков је указао да се Влада Србије држи јасног програма приближавања ЕУ и НАТО савезу, а истовремено и чувања добрих односа са Русијом, те нагласио да се таква политика не може окарактерисати русофилском.

         „То је једна прагматична политика, да се обезбеди решавање њихових главних задатака, а у исто време и да се одрже нормални, пре свега, пословни односи с Русијом.

         Бриселски споразум је безусловни шах од стране која јача тенденције независног Косова, али се опет поставља питање шта ће Косово да буде – савремена држава, територија под нечијом контролом или територија која гравитира Албанији.

         Ситуација се неповољно развија за Србију и српске патриоте, као и српско становништво на Косову“, подвукао је Решетњиков.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари