ДОДИК: Сарајево није главни, већ муслимански град

ОЦЕНИО ДА ЋЕ ХРВАТИ КАО ГЛАВНИ УСЛОВ ОСТАНКА У БИХ

ЗАТРАЖИТИ ЕНТИТЕТ ИЛИ РЕПУБЛИКУ СА ОВЛАШЋЕЊИМА КАО РС

  • Не разумем патолошку потребу Сарајева да има привид да управља Бањалуком или Широким Бријегом. А уопште не управља. Не разумем ту потребу или наивну веру да ће стварно једнога дана тиме управљати, рекао је Додик
  • Не разумем како се може сматрати нормалним толики утицај Турске овде, а ако - не дај, Боже - Додик оде у Русију, онда је то издаја државе. То није нормално, закључио је председник Српске
  • Према његовим речима, ако се настави бошњачка политика изгуравања Хрвата и Срба, на дневни ред ће доћи самосталност Републике Српске и референдум који се некада није смео ни поменути

        САРАЈЕВО данас за мене, као ни за остале Србе, није главни град, већ муслимански град - рекао је председник Републике Српске Милорад Додик за заребачки „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

        „Сарајево је етнички очишћено, тамо нема ни Срба ни Хрвата, и то је разлог што су бошњачки политичари толико дуго били против пописа становништва“, упозорио је Додик.

        Председник Српске је оценио да БиХ средњорочно и дугорочно иде ка све већем степену дезинтеграције.

        Према његовим речима, судбина БиХ директно је у рукама неартикулисане бошњачке политичке елите, која жели превише, а истовремено не остварује пуно.

        „С друге стране, она не нуди Хрватима или Србима никакве гаранције о поштеном односу, тако да БиХ потврђује своју немогућност постојања“, упозорио је Додик.

        Предедник РС је такође оценио да је створена политичка матрица да би Бошњацима било боље када у БиХ не би било Хрвата и Срба. Па подвукао:

        „Бошњачки народ је добар народ, али је катастрофално лоше вођен“, поручио је Додик.

        Према његовим речима, ако се настави бошњачка политика изгуравања Хрвата и Срба, на дневни ред ће доћи самосталност Републике Српске и референдум који се некада није смео ни поменути.

        Додик је нагласио да ће врло брзо доћи време када ће Хрвати јасно артикулисати политички став и рећи да је њихов главни услов за останак у БиХ да добију ентитет, републику, федералну јединицу, која би имала једнака овлашћења као Република Српска.

        „Не разумем патолошку потребу Сарајева да има привид да управља Бањалуком или Широким Бријегом. А уопште не управља. Не разумем ту потребу или наивну веру да ће стварно једнога дана тиме управљати“, рекао је Додик.

        Додик истиче да Република Српска има своје компентенције, те да Херцег-Босна и Сарајево имају своје везе и историјска стремљења.

        „Не разумем како се може сматрати нормалним толики утицај Турске овде, а ако - не дај, Боже - Додик оде у Русију, онда је то издаја државе. То није нормално“, закључио је председник Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари