Караџић инсистира да генерал Крстић сведочи о Сребреници

 

ПОДНЕСКОМ ОД ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ЗАТРАЖИО

ДА ОБAВЕЖЕ ГЕНЕРАЛА ДА БУДЕ СВЕДОК ЊЕГОВЕ ОДБРАНЕ

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да изда налог којим би се генерал Радислав Крстић обавезао да се појави као сведок његове одбране.

       Захтев је предат након што су Крстићеви адвокати обавестили Караџића да он не жели да буде интервјуисан или да сведочи у Караџићевом предмету.

       Караџић на овом сведочењу инсистира јер, како истиче, „Крстић има релевантне податке за одбрану“.

       „Очекује се да генерал Крстић посведочи да он никада није информисао Караџића да ће затвореници из Сребреници бити, јесу или су били побијени. Ово сведочење је директно релевантно у вези са питањем постојања намере Караџића да се почини геноцид у Сребреници“, наводи се у поднеску.

       Караџић од генерала Крстића очекује да сведочи о њиховом састанку уочи почетка акције „Криваја 95“, као и да је разговор о акцији „био ограничен на планирано раздвајање енклава Сребреница и Жепа“.

       „То је, такође, директно важно за питање Караџићеве намере да се почини геноцид и његову одговорност за догађаје у Сребреници уопште“, додаје се у документу.

       Крстићево сведочење за Караџићеву одбрану је важно и ради побијања тврдњи тужилаштва да је он из већег броја извора могао да буде информисан о егзекуцијама заробљеника из Сребренице, укључујући информације генерала Крстића.

       Генерал Крстић је у Хашком трибуналу осуђен на 35 година затвора због учешћа у убиству сребреничких муслимана у јулу 1995. године. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари